Trei femei primesc sambata Premiul Nobel pentru Pace

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 11:29
1748 citiri
Trei femei primesc sambata Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat sambata presedintelui liberian Ellen Johnson Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee si yemenitei Tawakkol Karman, premiu care le-a fost decernat pentru a sublinia rolul celor 3 femeii in rezolvarea conflictelor internationale, relateaza AFP.

Comitetul Nobel a anuntat pe 7 octombrie atribuirea premiului celor trei femei - o tripleta istorica - "pentru lupta lor neviolenta in favoarea securitatii femeilor si a drepturilor acestora de a participa la procesele de pace".

Prima femeie araba care primeste Premiul Nobel pentru Pace, dna Karman, ziarista de 32 de ani, a fost una din fortele motrice ale miscarii care cere de la inceputul anului plecarea presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani.

Lucrator social devenit "luptator pentru pace", dna Gbowee a initiat o miscare pasnica a femeilor care, printr-o originala "greva a sexului", a contribuit la sfarsitul razboiului civil, in 2003.

Premiul le va fi inmanat de presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, in cadrul unei ceremonii care va incepe la 12h00 GMT la primaria din Oslo. Premiul consta intr-o medalie de aur, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (circa un milion de euro), pe care laureatele il vor imparti in trei parti egale.

Premiile Nobel pentru literatura, chimie, fizica, medicina si stiinte economice vor fi inmanate in aceeasi zi, la Stockholm.

#premiul nobel pentru pace 2011, #femei laurate premiul Nobel 2011 , #Stiri Lifestyle