Un robot NASA a depasit recordul de distanta parcursa pe o suprafata extraterestra

Marti, 29 Iulie 2014, ora 16:36
1079 citiri
Un robot NASA a depasit recordul de distanta parcursa pe o suprafata extraterestra

Micul vehicul Opportunity, lansat de NASA pe Marte in 2004, a parcurs pe Planeta Rosie o distanta mai mare decat orice alt vehicul care a rulat pe un alt corp ceresc, a anuntat luni agentia spatiala americana, citata de AFP.

De la sosirea sa pe Planeta Rosie, Opportunity, vehicul alimentat cu energie solara, a acoperit 40 de kilometri, depasind astfel recordul oficial stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat pe Luna de fosta Uniune Sovietica, in anul 1973.

"Opportunity a mers mai mult decat orice alt vehicul care s-a deplasat pe suprafata unei alte lumi", a declarat John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul bazei NASA din Pasadena, California.

Acest lucru "este remarcabil, daca luam in considerare ca Opportunity nu trebuia sa ruleze initial decat un kilometru si ca nu a fost conceput pentru astfel de distante", a adaugat el.

Opportunity si robotul geaman iesit din functiune, Spirit, au descoperit urme de medii umede pe Marte, unele dintre acestea putand fi propice pentru viata. Opportunity exploreaza in prezent craterul Endeavour de pe Marte.

Robotul Curiosity, lansat in 2012, s-a deplasat pana in prezent doar 8,6 km, a precizat NASA pentru AFP, iar destinatia sa finala, explorarea craterului Gale, nu ii va permite teoretic sa ruleze cat a parcurs predecesorul Opportunity.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a aselenizat pe Luna la 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 km in mai putin de cinci luni. Aceasta cifra se bazeaza pe calcule recente, efectuate folosind imaginile de pe un modul de recunoastere din jurul Lunii, pe care se pot vedea urmele lasate de Lunokhod pe solul lunar, precizeaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#robot NASA, #distanta parcursa robot NASA, #suprafata extraterestra , #Stiri Lifestyle