Unda verde pentru un tren de mare viteza intre Los Angeles si San Francisco

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 14:39
2961 citiri
Unda verde pentru un tren de mare viteza intre Los Angeles si San Francisco

Parlamentarii statului California si-au dat vineri acordul pentru debutul proiectului primei linii de tren de mare viteza din SUA, care la final va face legatura intre Los Angeles si San Francisco, transmite AP.

Cu 21 voturi pentru si 16 contra, senatul statului California a aprobat un proiect legislativ care permite autoritatilor statului California sa inceapa sa vanda obligatiuni in valoare de 4,5 miliarde de dolari. In plus, odata cu aprobarea acestui act, California va putea sa benficieze si de alte 3,2 miliarde de dolari de la bugetul federal.

Decizia constituie o victorie pentru guvernatorul democrat Jerry Brown si administratia Obama care au promovat trenurile de mare viteza drept proiecte care genereaza locuri de munca si ofera alternative ecologice de transport.

'Nicio economie nu poate creste mai rapid decat ii permite infrastructura de transport. In conditiile in care autostrazile dintre orasele din California sunt congestionate, populatia are nevoie de o alternativa', a declarat ministrul transporturilor, Ray LaHood.

In schimb, reprezentantii partidului republican au criticat acest proiect sustinand ca California nu si-l poate pemite in mijlocul unei serioase crize bugetare. 'Este trist ca majoritatea a decis sa cheltuie miliarde de dolari pe care nu ii avem pentru un tren care nu va ajunge nicaieri decat sa evite inchiderea de scoli prin reduceri bugetare', a declarat senatorul republican Tom Harman.

Costul final al intregului proiect este estimat la 68 miliarde de dolari. Autoritatile statului California nu au anuntat inca de unde va veni restul finantarii.

In ultimii ani SUA a pierdut teren in clasamentul sistemelor nationale de infrastructura alcatuit de Forumul Economic Mondial. Daca in raportul pe 2007-2008, SUA se situau pe locul sase, in raportul pe 2011-2012 SUA au cazut pe locul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tren mare viteza SUA, #tren rapid calatori , #Stiri Lifestyle