Valentina Lisitsa, supranumita "pianista YouTube", in concert la Ateneul Roman

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:10
1959 citiri
Valentina Lisitsa, supranumita "pianista YouTube", in concert la Ateneul Roman
Valentina Lisitsa, una dintre cele mai apreciate pianiste ale momentului

Pianista americana de origine ucraineana Valentina Lisitsa, singura artista care a reusit sa apropie muzica clasica de public folosindu-se de puterea Internetului si a retelelor de socializare, va concerta marti la Ateneul Roman, anunta Omavision.

Artista supranumita "pianista YouTube" va interpreta sase dintre "Preludiile" de Rahmaninov, opt dintre "Nocturnele" de Chopin, una dintre cele mai grele si mai frumoase sonate de Beethoven, celebra "Apassionata", si tulburatoarea "Totentanz", de Liszt.

Acesta este primul recital sustinut de Valentina Lisitsa in Romania si face parte dintr-un amplu turneu international, inainte de venirea la Bucuresti pianista concertand la Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York si urmand sa ajunga in America de Sud si in Statele Unite.

Biletele pentru evenimentul de la Bucuresti se pot achizitiona online, prin reteaua Eventim - www.eventim.ro-, precum si in format fizic de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si Carturesti.

Valentina Lisitsa, un "Justin Bieber al muzicii clasice"

Una dintre cele mai neconventionale si puternice artiste ale momentului, Valentina Lisitsa a fost descrisa de presa internationala in termeni de succes la public precum: "Intensa". "Urmasa lui Rahmaninov" ori "Un Justin Bieber al muzicii clasice".

La inceputul anului 2013, canalul sau de YouTube a depasit 60 de milioane de vizualizari, concertul pe care l-a sustinut anul trecut pe scena prestigioasei Royal Albert Hall (Londra) in fata unui public de 8.000 de spectatori a fost transmis si online prin live streaming. Spectacolul a fost urmarit de alti 100.000 de oameni, iar in acest an a fost invitata la BBC Proms, unul dintre cele mai importante si puternice festivaluri de muzica clasica din lume.

In luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alaturi de cunoscuta London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov intr-o interpretare atat de apropiata de insusi interpretarile compozitorului, incat presa internationala a numit-o "urmasa lui Rahmaninov".

Chiar la inceputul acestei luni a scos pe piata un LP special, cu lucrari de Liszt, pentru care a inregistrat snur, fara editari, astfel incat sunetul imprimat sa fie asemenea unei interpretari live.

Nascuta la Kiev, in Ucraina si stabilita, din 1991, in Statele Unite ale Americii, Valentina Lisitsa a inceput sa cante la pian de la varsta de trei ani si jumatate, urmand apoi cursurile unei scoli de muzica pentru copii supradotati.

In anul 2006 a initiat, cu sustinerea Casei de discuri Decca, o serie de concerte de muzica clasica in cluburile de noapte din Berlin, in cadrul proiectului The Yellow Lounge, care a avut ca scop atragerea publicului tanar spre muzica clasica.

De asemenea, a cantat la Paris si la Londra pentru trecatori, la pianele instalate pe strada - "Street Pianos".

Dupa ce a renuntat sa aiba un manager si si-a creat singura cai de promovare - printre inregistrarile postate pe YouTube se numara acces video full la sesiuni de repetitii de cate 14 ore pe zi, timp de doua saptamani - Valentina Lisitsa face astazi inconjurul lumii cu recitaluri si concerte live si raspunde singura tuturor fanilor, doar pagina sa de Facebook avand peste 30.000 de like-uri.

#concert Valentina Lisitsa, #concert pian ateneu , #Stiri Lifestyle