Vanzarea unui exemplar "Mein Kampf", semnat de Hitler, starneste furia evreilor

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:18
1507 citiri
Vanzarea unui exemplar "Mein Kampf", semnat de Hitler, starneste furia evreilor

O asociatie evreiasca din Franta a cerut casei de licitatii Pierre Berge et Associes sa retraga de la vanzare un exemplar din "Mein Kampf", la un pret estimat de 4.000 euro.

Aceasta editie originala, estimata intre 3.000 si 4.000 de euro, face parte dintr-o licitatie importanta prevazuta a avea loc pe 16 mai, la Paris, potrivit Mediafax.

La aceasta licitatie, care reuneste 420 de loturi (carti, manuscrise), va fi pusa in vanzare si colectia lui Philippe Zoummeroff, un industrias pensionar, ce include obiecte din domeniul crimelor si criminologiei.

Intr-un comunicat publicat marti seara, Biroul national de vigilenta impotriva antisemitismului (BNVCA) estimeaza ca "Mein Kampf" este prezentat in catalogul licitatiei "ca si cum ar fi vorba de un obiect de arta, scris de un poet sau de un membru al Academiei Franceze". Potrivit acestei asociatii, "Hitler este inainte de toate un criminal impotriva umanitatii, un asasin".

BNVCA a cerut, totodata, ministrului francez al Culturii, Aurelie Filippetti, "sa intervina pe langa organizatoarea licitatiei pentru ca volumul sa fie interzis de la vanzare si confiscat".

La jumatatea lunii aprilie, scoaterea la vanzare a 40 de obiecte naziste care au apartinut lui Hitler si Hermann Göring, eveniment care a cauzat indignarea mai multor asociatii evreiesti, a fost anulata de o alta casa de licitatii dupa interventia ministrului Culturii din Franta.

Consiliul pentru vanzari voluntare (CVV), care supravegheaza licitatiile, a tinut sa isi exprime marti seara "vigilenta fata de aceasta licitatie" ce are ca tema crima. CVV spune ca "s-a apropiat" de casa organizatoare pentru a vedea care dintre loturi sunt susceptibile sa genereze probleme si care ar putea fi "solutiile potrivite" in acest caz. CVV a reperat si o carte a carei coperta include elemente din piele umana. Legea franceza interzice comertul cu ramasite umane.

Catalogul licitatiei evoca "un extraordinar volum de documente" despre asasinul Rambert si despre tatuajele din inchisoare, stranse de medicul Jean Lacassagne, "intr-o uimitoare coperta facuta din pielea lui Rambert". Gasit vinovat de un dublu asasinat in 1930, Louis-Marius Rambert a murit in inchisoare in 1934, dupa ce si-a redactat memoriile si le-a incredintat medicului Jean Lacassagne (1886-1960), care l-a ingrijit in timpul detentiei si caruia i-a lasat mostenire pielea sa tatuata.

Acest lot, insotit de documentele justificative, este estimat intre 10.000 si 12.000 de euro. Potrivit AFP, CVV va solicita cel mai probabil ca si acest lot sa fie retras de la vanzare.

#exemplar Mein Kampf, #licitatie Mein Kampf, #licitatie arta , #Stiri Lifestyle