Adolf Hitler, "venerat" de casele de licitatii. Cat valoreaza obiectele dictatorului

Luni, 07 Mai 2012, ora 08:44
2431 citiri
Adolf Hitler, "venerat" de casele de licitatii. Cat valoreaza obiectele dictatorului

Este unul dintre cei mai temuti conducatori ai tuturor timpurilor, iar numele lui va ramane in paginile istoriei pentru totdeauna. Cu toate acestea, cand vine vorba despre suvenirurile de la Adolf Hitler, niciun pret nu este prea mare.

Astfel, de la setul de birou pana la pistolul personal, lucrurile dictatorului au strans bani frumosi la licitatii. Iar acum, in cadrul unei licitatii su tematica militara care se va desfasura in SUA, obiectele vedete sunt reprezentate de un set cu obiecte de birou si o lampa care au apartinut lui Adolf Hitler, scrie Bornrich.

Obiectele sunt insotite de o scrisoare de garantie din partea doamnei Esser, vaduva lui Hermann Esser, primul sef al partidului nazist, in ceea ce priveste activitatile de propaganda. Esser il vizita des pe Adolf Hitler pentru a discuta chestiuni politice, iar setul de birou ar fi fost folosit pentru prima data in cadrul unei astfel de intalniri, dupa cum sustine doamna Esser.

Obiectele aveau scopul de a decora biroul din apartamentul privat al dictatorului, din Munchen, inainte de a intra in posesia familiei Esser. Judecand dupa aspect, setul de birou a fost folosit doar ocazional. Este fabricat din marmura alba si roz, ceea ce evidentiaza inca o data gusturile fine ale lui Adolf Hitler.

Se asteapta ca setul de birou sa fie vandut in cadrul licitatiei din data de 8 mai, pentru o suma care variaza intre 30.000 si 40.000 de dolari. In conditiile in care exista foarte putine fotografii facute in apartamentul Fuhrerului, cumparatorii vor fi nevoiti sa se bazeze pe garantiile pe care le ofera sursele de incredere.

Suveniruri controversate

Suvenirurile naziste nasc controverse in tari ca Marea Britanie sau Franta. Cu putin timp in urma, vanzarea unei tavi oferite dictatorului la aniversarea de 50 de ani, a starnit un adevarat scandal public in Marea Britanie. Tranzactia a fost profund condamnata de membrii parlamentului britanic, care au descris licitatia ca un eveniment care profita de obiecte care promoveaza si glorifica ura si violenta.

Un eveniment similar a avut loc in Franta, in 2011, cand o asociatie franceza pentru protectia drepturilor omului a protestat impotriva unei licitatii in cadrul careia urmau sa fie vandute suveniruri naziste.

Casele de licitatii au insa punctul lor de vedere. Ele sustin ca singurul criteriu de clasificare al obiectelor este valoarea istorica.

Daca opinia publica este foarte sensibila la aceste fel de licitatii in tarile europene, in SUA, nu exista astfel de presiuni.

Licitatia care va vinde suvenirurile naziste mai ofera si obiecte militare din diferite tari, ca de exemplu, un album de fotografie care a apartinut unui militar din marina japoneza, cu imagini din timpul atacului de la Pearl Harbor.

In orice caz, intr-o lume care se inarmeaza incontinuu, daca astfel de obiecte vor avea menirea de a invia un trecut crud sau daca vor fi apreciate doar pentru valoarea lor istorica, ramane o intrebare fara raspuns deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suveniruri Adolf Hitler, #licitatie obiecte Adolf Hitler, #licitatie cu tematica militara , #Timpul liber