Cele mai spectaculoase biblioteci din lume Foto

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 13:12
4975 citiri
Cele mai spectaculoase biblioteci din lume Foto

O parte din lacasurile de cultura care gazduiesc operele celor mai stralucite minti umane din toate timpurile sunt obiectivele turistice cele mai remarcabile din toate colturile ale lumii.

Business24 prezinta imagini cu spatii superb amenajate, in care sa te pierzi printre rafturi nesfarsite de carti, ale celor mai spectaculoase biblioteci din lume, potrivit The Telegraph:

Biblioteca Tripitaka Koreana, Haeinsa Temple, Coreea de Sud

Amplasata in templul Haeinsa, biblioteca dateaza din anul 1251 si este parte a Patrimoniul Mondial UNESCO.

Tripitaka Koreana (lit. Tripitaka Goryeo) sau Palman Daejanggyeong ("Optzeci de mii de Tripitaka") este o colectie coreeana de Tripitaka (inseamna "scripturi budiste" si cuvantul sanscrit pentru "trei cosuri"), sculptate pe 81340 de blocuri de imprimare din lemn, in secolul al 13-lea. Este cea mai cuprinzatoare si cea mai veche versiune intacta de canoane budiste in texte chinezesti, fara erori cunoscute sau errata.

Biblioteca Scoalii de Arta din Glasgow, Scotia

Biblioteca The Peabody, Baltimore, SUA

Cea mai grea? Descrisa adesea drept "catedrala cartilor", biblioteca uimeste cu pardoseala din armura alba si neagra, arcadele zvelte, coloanele aurite si numeroasele balcoane interioare - materialul predominant folosit la aceasta constructie fiind fierul. Adaposteste peste 300 000 de titluri, acoperind aproape orice domeniu, mai putin muzica, cele mai multe datand din secolul XIX-lea, inceputul secolului XX.

Biblioteca Liyuan, Jiaojiehe, China

Biblioteca Manastirii Admont, Austria

Este poate cea mai frumoasa din lume, cu siguranta o opera de arta la randul sau. Fondata in 1074 si amplasata in cadrul unei manastiri benedicte, este a doua cea mai mare biblioteca monastica din lume (prima se afla in Mafra, Portugalia), adeseori numita si "a opta minune a lumii", adevarata bijuterie arhitecturala decorata cu fresce si sculpturi impresionante, o capodopera a arhitecturii baroce.

Biblioteca Mafra Palace, Portugalia

Cea mai lunga biblioteca monastica din lume (88 de m.), fondata la 171, adapostieste peste 40,000 de carti rare si... o colonie de lilieci care se hranesc cu insectele ce ar ataca altfel paginile cartilor.

#biblioteci spectaculoase, #Biblioteca Tripitaka Koreana, #carti biblioteca , #Timpul liber