Cetatea dacica de la Capalna ar putea fi restaurata in curand

Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:43
1989 citiri
Cetatea dacica de la Capalna ar putea fi restaurata in curand

Cetatea dacica de la Capalna, monument UNESCO, se afla in atentia autoritatilor judetene, care au inceput demersurile pentru restaurarea si punerea in valoare a acesteia.

"Consiliul Judetean Alba a obtinut avizele necesare in acest sens, urmand ca pana la sfarsitul acestei veri sa fie finalizat studiul privind restaurarea obiectivului de la Capalna, de catre firma din Alba Iulia care a castigat licitatia pentru elaborarea acestui document", a precizat, luni, purtatorul de cuvant al CJ Alba, George Sinca.

Ridicata cel mai probabil la mijlocul secolului I i.Hr., de catre regele Burebista, fortificatia fiind unul din punctele esentiale in lantul de aparare a principalelor treceri peste munti spre Sarmizegetusa, din cetatea de la Capalna se mai pot vedea in prezent doar o parte din zidurile de piatra si trei santuri de aparare. Perimetrul cetatii avea aproape 300 de metri, cu un zid exterior, dar si cu unul interior in care se afla turnul-locuinta.

Cetatea a fost ocupata de romani in timpul primului razboi daco-roman (101 - 102 d.Hr.). In timpul celui de-al doilea razboi cu romanii, in anul 106, fortificatia a fost incendiata.

Nenumaratele descoperiri arheologice, cele mai multe dintre obiecte regasindu-se in prezent in colectia Muzeului "Ioan Raica" din Sebes, atesta faptul ca la Capalna au locuit daci.

Sit UNESCO si obiectiv turistic, la Capalna, situata pe raza comunei Sasciori, pe Valea Sebesului, se ajunge pe jos, pe un traseu lung de aproape doi kilometri de la soseaua nationala, de pe DN 67C, prin padure.

#cetate Capalna, #restaurare cetate Capalna , #Timpul liber