Clipurile video scurte, un nou tip de media al mileniului VIDEO

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 09:15
2175 citiri
Clipurile video scurte, un nou tip de media al mileniului VIDEO

Clipurile video scurte publicate pe internet, disponibile mai ales pe dispozitive mobile, au devenit "un nou tip de media" care este preferat de generatia noului mileniu, respectiv cu varsta de 13-14 ani.

Pentru a deveni o forta in domeniul acestui format scurt, grupul Disney a platit in martie aproape un miliard de dolari pentru a cumpara Maker Studios, cea mai mare retea mondiala de canale YouTube, potrivit unei analize a presedintelui director general al Maker Studios, Ynon Kreiz, conform Mediafax.

"Avem de-a face cu o migrare masiva dinspre televiziunea traditionala spre videoclipurile scurte publicate pe internet", a declarat Kreiz luni, in cadrul Mipcom, cel mai mare targ international de televiziune, organizat la Cannes, in Franta, oras care gazduieste si celebrul festival de film.

"(Compania, n.r.) Disney trebuie sa ramana relevanta si in sectorul formatelor scurte, destinate noii generatii, care urmareste cu 50% mai multe videoclipuri online decat ceilalti internauti si acorda cu o treime mai putin timp televizorului comparativ cu generatia precedenta", a mai spus Ynon Kreiz, in conditiile in care Maker Studios, o retea care detine circa 60.000 de canale pe YouTube, este lider mondial in sectorul formatelor media scurte.

cat mai dureaza un clip din SUA

Internautii vor videoclipuri din ce in ce mai scurte: in Statele Unite, durata medie de vizionare a scazut la sub patru minute, comparativ cu putin sub cinci minute cat era in 2013, potrivit presedintelui Maker Studios.

Mass-media traditionale sunt inca adepte ale ideii ca "formatele de scurta durata sunt precum cele de lunga durata, doar ca sunt scurte", asa ca au inventat "un nou format", cu un alt mod de a realiza productiile, de a le partaja si a le exploata financiar.

Alianta Disney-Maker a creat un gigant al internetului. Potrivit datelor furnizate de compania ComScore, specializata in analize de marketing, Disney si Maker Studios se afla impreuna pe locul al treilea, dupa Google si Facebook, in ce priveste audienta pe internet.

La randul sau, Netflix a facut aceeasi constatare. Serviciul american care furnizeaza videoclipuri la cerere a subliniat, la inceputul lunii septembrie, ca 87% dintre utilizatorii sai de pe dispozitive mobile folosesc serviciul pentru mai putin de zece minute de vizionare. Iar Netflix, care nu dispune de continut cu durata atat de scurta, vrea sa profite de cresterea accesarilor serviciilor video de pe dispozitive mobile, sectorul cu cea mai mare crestere pe internet.

Grupul a anuntat ca intentioneaza sa adauge in colectia sa online clipuri video cu durata intre doua si cinci minute, pentru accesarea de pe dispozitive mobile, cum ar fi fragmente din productiile de lunga durata, potrivit presei americane.

Si Maker Studios a decis sa inoveze in domeniu, creand clipuri publicitare foarte scurte, de cateva secunde, care promoveaza canalele YouTube ale unor utilizatori celebri.

Referitor la tarifele percepute pentru publicitatea online, Kreiz nu crede ca sunt mai mici decat cele percepute in cazul televiziunii. "Uneori sunt mai ridicate, iar cresterea este una de doua cifre", a comentat Kreiz, care a citat un anunt recent al gigantului publicitar OMD, care "a recomandat clientilor sai sa acorde intre 10% si 25% din bugetele pentru publicitatea TV catre publicitatea prin intermediul videoclipurilor online".

"Schimbarea este pe cale sa se produca", a concluzionat Kreiz.

Maker Studios, o companie creata in 2009, numara printre canalele sale de pe YouTube productiile cu cel mai mare succes pe internet, cum este canalul suedezului PewDiePie, care numara 30 de milioane de abonati pe YouTube, si Epic Rap Battles of History, care difuzeaza clipuri amuzante in care, pe versuri de rap, sunt comparate doua personaje istorice sau celebre, cum ar fi Hitler si Darth Vader, Mozart si Skrillex, si care genereaza mai mult de 30 de milioane de vizualizari pe episod.

#videocilpuri tendinta, #video internet, #preferinte copii video , #Timpul liber