Earth Hour: Operatiunea "Lumini stinse" a ajuns pana in spatiu

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 17:40
1957 citiri
Earth Hour: Operatiunea "Lumini stinse" a ajuns pana in spatiu

Milioane de persoane au stins luminile sambata seara pe intreaga planeta in semn de angajament pentru lupta impotriva schimbarii climatice, o operatiune care urma sa fie fotografiata din spatiu de un astronaut, relateaza AFP.

Din piata Tahrir din Cairo si pana la Empire State Building din New York, mii de orase din circa 150 de tari si teritorii si-au stins monumentele luminate timp de 60 de minute incepand cu ora 20.30 locala.

La New York, sediul Organizatiei Natiunilor Unite a stins luminile "din solidaritate cu barbatii, femeile si copiii - circa 20% dintre oameni - care traiesc fara a avea acces la curent electric", a explicat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Luminile santierului Turnului Libertatii, construit pe locul in care s-au aflat turnurile gemene ale World Trade Center distruse in atentatele de la 11 septembrie, au fost si ele stinse.

Insulele Samoa, din Oceanul Pacific, au fost ca intotdeauna primele care au stins luminile, urmate de Noua Zeelanda, ale carei orase s-au intunecat brusc.

Marele Zid Chinezesc a incetat, pentru o ora, sa fie vizibil din spatiu

La Sydney, orasul care a lansat miscarea 'Earth Hour' in 2007, podul din golf si Opera au fost lasate pe intuneric, la fel ca si majoritatea zgaraie-norilor din oras, sub privirile locuitorilor veniti in port la un picnic sub clar de luna.

Marele Turn din Tokyo si-a stins si el iluminatul nocturn, dar nu si Arborele Cerului, cu cei 634 de metri ai sai, cel mai inalt turn de telecomunicatii din lume, care urmeaza a fi inaugurat in luna mai.

Zgaraie-norii din Hong Kong au ramas si ei pe intuneric, la fel ca si constructiile din Beijing devenite celebre datorita Jocurilor Olimpice, precum Cuibul Pasarii. Chiar si Marele Zid Chinezesc a incetat, pentru o ora, sa fie vizibil din spatiu.

Cea de a sase editie a operatiunii s-a bucurat in acest an de participarea unor nou veniti, precum Libia, Irak si Statia Spatiala Internationala (ISS), care a urmarit valul de stingere a luminilor pe parcursul intregului glob.

La New Delhi, daca monumente celebre precum India Gate au ramas temporar in intuneric, pentru populatie acest lucru este ceva cotidian.

"Avem numeroase intreruperi ale alimentarii cu curent electric, deci suntem obisnuiti", a declarat o locuitoare din capitala indiana. La Mumbai, pe de alta parte, locuitorii au organizat marsuri cu lumanari pe mai multe strazi.

Cele mai inalte turnuri din lume, in Dubai, pe intuneric

Luminile s-a stins, de asemenea, in marile turnuri din Dubai, precum Burj Khalifa, cel mai inalt din lume, si in alte orase din Orientul Mijlociu. In Maroc, ONG-uri angajate in dezvoltarea durabila s-au asociat miscarii in opt orase, printre care Marrakech, Rabat si Fes.

Peste tot in Europa, monumente simbolice care sunt destinatii turistice majore, precum Palatul imperial Schonbrunn, la Viena, Sagrada Familia la Barcelona sau Acropolele de la Atena au fost si ele lasate in intuneric timp de o ora.

In Italia, 350 de comunitati s-au alaturat initiativei, stingand timp de o ora luminile in edificii precum cupola Basilicii Sfantul Petru din Roma, teatrul Scala din Milano, turnul din Pisa sau Piata San Marco din Venetia.

Pentru un concert dedicat unei lumi a ciclistilor, organizat la Castelul Sant'Angelo din Roma, care a stins si el luminile timp de o ora, electricitatea necesara a fost produsa de bicicletele a 128 de "donatori de energie".

La Paris, primaria, Parc des Princes, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf, intre altele, au fost lasate pe intuneric timp de o ora. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu Turnul Eiffel, unde luminile nu s-au stins decat cinci minute, din motive de securitate.

#Earth Hour 2012, #orase Earth Hour 2012, #cladiri Earth Hour , #Timpul liber