Echitatie de top, la Sighisoara: Un sport nobil, rezervat aristocratilor

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:00
4781 citiri
Echitatie de top, la Sighisoara: Un sport nobil, rezervat aristocratilor
Foto: Transylvania Horse Show

Iubitorii echitatiei din intreaga lume se reunesc in acest weekend la Sighisoara, la Transylvania Horse Show, primul concurs hipic international al anului din Romania.

Cei peste 80 de concurenti, din 15 tari, isi vor dovedi maiestria intr-o locatie de vis, in inima Transilvaniei, la doar cativa kilometri de unul din cele mai bine pastrate orase medievale din Europa.

Evenimentul Transylvania Horse Show, aflat la cea de-a doua editie, este organizat de Cross-Country Farm, alaturi de Federatia Ecvestra Romana si Federatia Ecvestra Internationala, in satul Prod, o mica localitate ce s-a transformat, pentru trei zile, in centrul hipismului mondial.

Concurentii se vor infrunta in probe de cross-country (obstacole naturale fixe), sarituri obstacole si dresaj, sub ochii unor jurati si observatori de renume mondial.

In afara concursului, spectatorii il vor urmari demonstratii de dresaj si de tir cu arcul calare, sustinute de actorul Denis Serban, precum si o serie de cascadorii spectaculoase.

Scoala Kassai in Romania: Invata sa tragi cu arcul de pe cal, cu Denis Stefan

Evenimentul de langa Sighisoara reuneste iubitori ai cailor si echitatiei din intreaga lume, dar si reprezentantii ai "lumii bune", dornici de socializare, pentru ca vorbim despre un sport nobil, rezervat prin traditie doar elitelor.

"Din cele mai vechi timpuri calul a fost un motiv de fala pentru aristocratie. Obiceiul s-a pastrat pana in zilele noastre, marile reuniuni hipice de astazi gasindu-se pe agenda oricarui aristocrat britanic, unele fiind patronate chiar de regina. De la arisocrat la nobil este doar un pas. Iata de ce echitatia este considerata un sport nobil", a declarat Andreea Doica, reprezentat Cross Country Farm, pentru Business24.

Cum ati decis sa organizati un concurs hipic international intr-un sat de langa Sighisoara?

Ideea organizarii acestui concurs a fost a lui Mihnea Virgolici, proprietarul Cross Country Farm. Ferma este amplasata intr-o locatie ideala, pentru practicarea sporturilor ecvestre, in satul Prod, comuna Hoghilag, la doar 16 kilometri de Sighisoara.

Evenimentul este la a doua editie, iar reactia foarte entuziasta a participantilor de la prima editie (mai 2011) - calareti, public si parteneri - a confirmat ca a fost o initiativa de succes.

Ce inseamna din punct de vedere financiar sa fii un iubitor de cai?

In primul rand, investitia intiala, in functie de calul pe care doresti sa il cumperi si de ceea ce iti propui sa faci cu el - agrement, sport etc. Pentru intretinere si ingrijire, e nevoie de un buget care care incepe de la 500 de euro pe luna. Conditiie de baza reprezinta posibilitatea de a-i asigura ingrijire zilnica, dar si accesul la o baza hipica unde sa poate fi antrenat.

Ce faci atunci cand nu ai timp de calul tau? Cum reusesti, totusi, sa creezi o legatura cu acesta?

Poti crea o legatura cu calul tau doar prin antrenament continuu, regulat. Daca nu ai timp, probabil ca o varianta ar fi sa gasesti un calaret, care sa poata lucra cu calul.

Vorbim despre o relatie speciala - nu vei putea convinge niciodata un cal sa faca ceea ce vrei tu, doar pentru ca vrei; e nevoie de rabdare, pasiune pentru acest animal si multa intelegere.

O alta varianta ar fi sa il trimiti in pensiune - exista locuri unde caii pot fi trimisi si unde un personal specializat le ofera o ingrijire speciala. Cross Country Farm este un astfel de loc. Desigur, cel mai bine este sa lucrezi chiar tu cu calul tau, daca te-ai hotarat sa ai unul.

#Transylvania Horse Show, #echitatie Sighisoara, #concurs hipic Sighisoara, #Cross Country Farm echitatie , #Timpul liber