Ghidul bacsisurilor in cele mai cautate destinatii turistice

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:34
1516 citiri
Ghidul bacsisurilor in cele mai cautate destinatii turistice

Bacsisurile sunt prima regula pe care trebuie sa o cunosti cand calatoresti. Daca in Japonia incercarea de a oferi bacsis este considerata o insulta, in Statele Unite lipsa acestuia va va transforma intr-un oaspete care nu va mai fi binevenit pe viitor.

Afla cat ofera romanii in plus fata de ceea ce consuma si cat trebuie sa scoti din buzunar atunci cand calatoresti, potrivit Businessinsider.

Romania, 10-25%

La restaurant se lasa 10% din valoarea comenzii, iar la taxi, bacsisul ajunge pana la 25%.In Romania, pe langa bascsisurile de la restaurante, hoteluri si baruri, romanii sunt darnici si atunci cand merg la coafor, unde bacsisurile pot ajunge si la 50% din factura.

Nu este de mirare ca piata bacsisului in Romania ajunge la 200-300 de milioane de euro anual. In perioadele de bum economic ajungea chiar si la 500 de milioane de euro pe an, potrivit unui reportaj Pro TV.

Dubai, 10%

Bacsisul reprezinta 10% din nota de plata in cazul hotelurilor, restaurantelor si barurilor. In mod normal, bacsisul este impartit intre toti angajatii, insa acesta nu constuie o regula general valabila. Sunt si locuri in care banii ajung direct la persoana care te-a ajutat.

Daca esti mai generos poti suplimenta factura datorata cu cativa dirhami (nu mai mult de 15% din valoarea serviciului) si ii poti oferi direct persoanei.

Egipt, 5-10%

Este indicat sa lasi o suma echivalenta cu 5-10% din nota de plata pe langa cele 5-10% deja incluse in tarif. Dolarii sunt preferati in fata monedei nationale.

In niciun caz sa nu lasati bacsisuri atunci cand achitati facturi cu cardul. Cu siguranta nu va ajunge la persoana care v-a oferit serviciile.

Franta, 10%

In situatia in care gasesti anuntul "Service compris" pe nota de plata, asta inseamna ca nu trebuie sa lasi niciun bacsis. Poti face asta doar in situatia in care serviciile sunt absolute ireprosabile.

Italia, 10%

Bacisul nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea facturii. Cu toate acestea, nu se obisnuieste sa se ofere bacsisuri gondolierilor.

Spania, 7-13%

Spania: Bacsisul este cuprins intre 7 si 13% din valoarea notei de plata in cazul restaurantelor. Daca serviciile nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, poti pleca din restaurant fata a lasa niciun bacsis. Nu va protesta nimeni.

Marea Britanie, 10-15%

Daca nu sunt incluse in nota de plata, bacsisurile sunt obligatorii, reprezentand 10-15% din totalul de plata. In Marea Britanie, in baruri nu se plateste nimic in plus fata de consumatie.

#tips tari europene, #bacsisuri tari europene, #tips Romania, #bacsisuri Romania , #Timpul liber