Relaxeaza-te prin aromoterapie, de Paste

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 00:00
2645 citiri
Relaxeaza-te prin aromoterapie, de Paste

Aromoterapia nu este un simplu moft, este chiar un tratament recomandat de medicii specialisti! Tot ce trebuie sa faci este sa alegi corect uleiurile de care ai nevoie, sa le folosesti corect si doar in anumite cantitati.

Spre exemplu, daca iti doresti o baie aromata la sfarsitul unei zile stresante, trebuie sa maxim opt picaturi de ulei in cada si sa folosesti neaparat un emulgator, alaturi, explica doctorul aromoterapeut Angela Laur.

"E important sa stim ca uleiurile sunt mai usoare ca apa, din acest motiv cand le adaugam in apa avem nevoie de un emulgator - sare, zahar, ulei vegetal, bicarbonat sodiu. Altfel, uleiul volatil ramane pe suprafata apei. Baile se fac de obicei 20-30 minute, iar cantitatea de ulei volatil este de patru-opt picaturi", sustine specialistul.

Tot el iti spune care sunt aromele care te invioreaza la inceput de primavara, care sunt cele care contribuie la o digestie sanatoasa si care sunt aromele care te ajuta sa lasi problemele la birou sau care sunt cele care te ajuta sa te echilibrezi in perioadele de surmenaj intelectual.

"O aroma placuta ne induce automat o stare de spirit buna si aproape instantaneu ne apare zambetul pe buze, licarul de stralucire in ochi si buna dispozitie; fruntea se descreteste, relaxarea se instaleaza si pacea coboara in suflet. Si toate astea in doar cateva secunde si la o simpla inhalare. Da, este chiar atat de simplu", spune specialistul.

Cu toate acestea, trebuie sa citesti cu atentie prospectul oricare sticlute de ulei aromat. "(...) in cazul in care nu sunteti sigur de calitate, pur si simplu nu cumparati acest produs", te sfatuieste dr. Angela Laur.

Timpul este adeseori o problema. Cum facem, totusi, sa strecuram putina aromaterapie in acest program incarcat?

Ceea ce-mi place mie la aromoterapie, este acel fapt ca o poti folosi in orice situatii si in orice conditii. Deci nu ne putem plange ca nu ne ajunge timp.

Cum si ce facem la birou? Sunt foarte utile aroma difuzoarele sau aroma candelele. In cazul in care nu avem posibilitatea sa le folosim putem face asa-numitele inhalari reci: pe un servetel se picura una-doua picaturi de ulei volatil si pur si simplu se inhaleaza. Deci nu e atat de complicat.

Care sunt aromele potrivite pentru birou? Lamaia - creste concentrarea atentiei, imbunatateste comunicarea intre oameni, este un usor tonic general. Apropo, este considerat antidotul intoxicarii cu cafea.

Rozmarinul ne ajuta sa ne trezim in orele de pranz, si este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru a stimula si a imbunatati memoria.

Menta e cea care ne creste concentratia de oxigen in sange, deci ea este eficienta in orele de pranz, cand nu mai suntem atat de eficienti.

Uleiul volatil de brad si rozmarin inlatura oboseala ochilor cand se lucreaza mult la calculator. Deci nu putem spune ca nu gasim timp pentru arome.

Cum facem, concret, sa ne bucuram de aromaterapie acasa?

Sunt cam 28 de metode de folosire a uleiurilor volatile. De baza sunt cinci. Important este acel fapt ca folosim doar acea metoda si acel ulei volatil care ne place. Deoarece aromaterapia presupune tratament prin placere.

Asadar, metodele:

Aroma candela sau aroma difuzorul cu ultrasunet - in candela se adauga uleiul volatil, apa si se aprinde luminarea. De la temperatura ridicata, apa impreuna cu uleiul volatil se vor evapora si in camera va pluti aroma aleasa. Utilizand aroma candela, nu doar veti umple casa cu arome placute, dar si veti distruge toti microbii prezenti in aer.

Baia aromata este o metoda simpla si eficienta de profilaxie si tratament al multor afectiuni. Ea poseda efecte sedativ, vasodilatator, metabolic, tonizant, analgezic, imunostimulator. In functie de indicatii pot fi recomandate bai generale, pe sezut, baite pentru maini sau picioare. E important sa stim ca uleiurile sunt mai usoare ca apa, din acest motiv cand le adaugam in apa avem nevoie de un emulgator - sare, zahar, ulei vegetal, bicarbonat sodiu. Altfel, uleiul volatil ramane pe suprafata apei. Baile se fac de obicei 20-30 minute, iar cantitatea de ulei volatil este de patru-opt picaturi.

Masajul, la fel, este una din metodele eficiente si foarte placute. Se foloseste un ulei de baza (jojoba, avocado, argan, masline, etc) in care se adauga uleiul volatil.

Cu ajutorul uleiurilor volatile putem imbogati produsele cosmetice. Se adauga una-doua picaturi in sampon, masca, balsam de par, crema de fata sau de corp, etc. Putem sa creem cu uleiurile volatile si propriul nostru parfum.

Metode sunt multe, important e sa alegem corect uleiul si sa folosim acele metode.

Dar intr-un salon specializat? Exista tratamente bazate pe arome?

Uleiurile se folosesc pe larg in saloane, mai ales sunt eficiente in tratamentele anticelulitice. Se fac impachetari, tratamente cu ultrasunet. Mai des se folosesc fenicul - efect de detoxifiere pronuntat, ienupar - drenare limfatica, patchouli - lifting si vergeturi.

Pentru fata mai des se face masajul cu uleiurile ce au efect anti-age: trandafir, neroli, iasomie, tamaie, lemn de trandafir, lavanda, etc. Uleiurile volatile sunt foarte eficiente si in tratamentul acneei.

Ce arome ne recomandati pentru a scapa de stres acum, la inceput de primavara?

Primavara multi se plang de oboseala, stare de somnolenta, lipsa de vitalitate. Anume in aceasta perioada mai usor acumulam si kilogramele nedorite. Folositi uleiurile ce invioreaza si contibuie la o digestie sanatoasa.

Astfel de proprietati poseda uleiurile de fenicul, geraniu (muscata), lamaie, portocal, grapefruit. Citricele poseda proprietati stimulatorii, imbunatatesc dispozitia, restabilesc echilibrul intern.

Este foarte important ca uleiul volatil pe care alegem sa-l utilizam sa ne placa. Placerea induce relaxarea, iar relaxarea diminueaza stresul.

Asa se explica faptul ca o aroma placuta ne induce automat o stare de spirit buna si aproape instantaneu ne apare zambetul pe buze, licarul de stralucire in ochi si buna dispozitie; fruntea se descreteste, relaxarea se instaleaza si pacea coboara in suflet. Si toate astea in doar cateva secunde si la o simpla inhalare. Da, este chiar atat de simplu!

Uleiurile volatile care alunga stresul: portocal, lavanda, ylang-ylang, busuioc.

Portocal - mai este denumit si "uleiul bucuriei" (invariabil, persoanelor care inspira aceasta aroma, le apare zambetul pe buze si licarul in ochi), mareste optimismul si increderea in fortele proprii, antidepresant foarte bun, confera multa energie, soare, pofta de viata, poseda un accentuat efect sedativ si de aceea este foarte bun in depresii, fobii, tensiune nervoasa.

Aroma candela cu levantica si portocala ajuta la curatarea energetica de peste zi, ca sa nu venim cu problemele de la birou acasa si sa ne varsam nervii pe membrii familiei.

Ylang-Ylang are proprietati antidepresive, antiseptice si sedative, trateaza furia, nelinistea, depresia, relaxeaza, inlatura starile de agitatie si tensiunea nervoasa, amelioreaza somnul.

Uleiul volatil de busuioc regleaza sistemul nervos, bun in epuizarea nervoasa si surmenaj intelectual, in depresii, anorexie, bulimie, cand persoana nu se accepta asa cum e, ori ca e prea grasa, ori ca e prea slaba.

Cum obtinem aceste arome?

Le cumparam de la distribuitorii sau producatorii de uleiuri volatile. Personal lucrez si promovez uleiurile VIVASAN, fabricate in Elvetia. Toate efectele despre care am vorbit sunt valabile doar in cazul in care uleiul volatil este pur, lipsit de solventi chimici, recomandat pentru aromaterapie si fabricat conform standartelor.

Toata aceasta informatie producatorul de calitate o indica pe eticheta produsului.

De aici vine si recomandarea mea: cititi atent eticheta si in cazul in care nu sunteti sigur de calitate, pur si simplu nu cumparati acest produs.

Ce este, mai exact, aromoterapia?

Aromoterapia, tratamentul prin intermediul uleiurilor volatile, este o metoda veche si populara si in zilele noastre a medicinei naturiste, este o modalitate de armonizare generala la indemana omului modern, utilizata atat pentru sanatate si relaxare fizica, liniste emotionala, pace mentala si sufleteasca, cat si pentru revigorare spirituala.

Folosirea uleiurilor ne dezvolta intuitia si spiritualitatea, ne face mai buni, mai toleranti si echilibrati in toate.

Putem folosi zilnic metodele aromoterapiei, pentru a ne imbunatati viata la nivel fizic, emotional, mental si chiar spiritual, datorita capacitatii lor miraculoase de a ne reconecta cu natura, chiar si atunci cand suntem in centrul unui oras aglomerat.

In toate timpurile oamenii foloseau pe larg plantele aromate si diverse extracte din plante. In tratatele vechi medicale, scrise cu 3000 ani in urma, sunt enumerate sute de plante aromate si indicate metodele lor de administrare.

Cele mai detaliate descrieri au fost descoperite la egiptenii antici, care foloseau aromele nu doar in scopuri medicale sau in calitate de parfum, dar si in imbalsamarea celor decedati. Egiptenii antici stiau si de proprietatea aromelor de a ridica dispozitia.

Notiunea de "aromoterapie" a aparut la inceputul sec.XX. Chimistul francez Maurice Gattefossi, experimentand in laboratorul sau, si-a ars accidental mana si a inmuiat-o in vasul alaturat cu ulei de levantica.

Spre mirarea acestuia, arsura s-a vindecat mult mai rapid decat de obicei si fara a lasa urme de cicatrice. Acest lucru l-a interesat pe chimist si el a inceput sa studieze detaliat proprietatile uleiului de levantica. Rezultatele cercetarilor Gattefosse le-a publicat in lucrarea "Aromaterapia". Savantul francez a propus termenul "aromaterapie" (< fr. Aromatherapie).

Uleiurile volatile poseda nu doar proprietati antiseptice sau antiinflamatorii. Aroma poate sa reinvie amintirile, sa imbunatateasca dispozitia si starea generala, totodata ea imbunatateste comunicarea, restabileste echilibrul emotional si energetic.

In ultimele decenii in Marea Britanie, SUA si multe alte tari, aromaterapia se dezvolta ca o parte integranta din sistemul medicinei holistice. Uleiurile volatile sunt folosite in bai, iar in combinatie cu alte uleiuri vegetale sunt recomandate pentru masaj. Folosindu-le in aromacandele, obtinem aroma ce ne imbunatateste starea noastra fizica si emotionala.

Plantele au capacitatea de a vindeca si de a proteja omul de actiunile nocive ale mediului extern. Ele poseda o energetica intensa si o imensa putere de viata.

Uleiurile volatile sunt chintesenta plantelor, ce cuprinde in sine energia celor patru elemente: Pamant, Apa, Foc si Aer. Aceste substante si sunt componentul de baza care actioneaza in aromaterapie.

Sa aveti o viata aromata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aromoterapie sfaturi, #cum se face aromoterapie, #aromaterapie birou, #aromoterapeut Angela Laur , #Timpul liber