Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Nationale Bucuresti

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 11:45
1820 citiri
Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Nationale Bucuresti

Coregraful si balerinul Johan Kobborg va coordona noul departament de balet al Operei Nationale Bucuresti (ONB), a declarat sambata seara directorul institutiei, Razvan Ioan Dinca.

Anuntul a fost facut la finalul premierei "La Sylphide", primul spectacol semnat de Kobborg la ONB, in care rolul titular a fost interpretat de Alina Cojocaru.

Razvan Ioan Dinca a spus ca, incepand cu luna ianuarie, Opera Nationala Bucuresti va avea un compartiment special de balet, care se va ocupa cu realizarea de spectacole profesioniste.

"Incepand cu luna ianuarie anul 2014, cel care va conduce compartimentul de balet ce va purta si titlul de Baletul National Roman va fi coregraful Johan Kobborg", a anuntat directorul ONB, adaugand ca artistul va incepe sa lucreze la Bucuresti din 24 ianuarie.

Cei doi au semnat un contract onorific in acest sens.

"Sunt onorat sa am oportunitatea de a continua frumoasa experienta pe care am avut-o pana acum si sa dezvolt ce am construit (...) De-abia astept sa incep aceasta aventura. Nu va fi aventura mea, nici aventura voastra, ci va fi aventura noastra", a spus Kobborg.

Alina Cojocaru a fost intampinata cu minute de aplauze de catre publicul premierei "La Sylphide".

Printre cei din public s-au numarat membrii familiei artistei, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, Ion Iliescu, Adrian Cioroianu si Mircea Diaconu. La finalul spectacolului, Alina Cojocaru a acordat autografe admiratorilor timp de jumatate de ora, in foaierul Operei Nationale Bucuresti.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra si este invitat al celor mai importante companii din lume. In ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat in paralel si in calitate de coregraf, lucrarile sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balsoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelanda etc. In anul 2009, spectacolul sau "La Sylphide" de la Teatrul Balsoi a primit Premiul "Masca de Aur" la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Alina Cojocaru, desemnata Balerina Deceniului (Moscova, 2010) a dansat sambata alaturi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra, Steven McRae, castigator al Premiului Dancing Times la categoria "cel mai bun dansator" la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

A doua reprezentatie a spectacolului va avea loc duminica, de la ora 19,00, avand in rolurile principale prim-solisti ai Operei Nationale Bucuresti.

Scenografia baletului, inspirata din peisajele Scotiei, ii apartine artistei de origine rusa Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artisti faimosi, scenografi, coregrafi si dansatori, la repunerea in scena a lucrarilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Kenneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist in patru parti "Genesis".

#Johan Kobborg, #Opera Na ionala Bucure ti, #departament balet Opera Na ionala , #Timpul liber