Let's Do It, Romania: Zeci de mii de volutari ecologizeaza numeroase zone din tara

Sambata, 12 Mai 2012, ora 14:56
1546 citiri
Let's Do It, Romania: Zeci de mii de volutari ecologizeaza numeroase zone din tara

Zeci de mii de voluntari sunt asteptati sa participe, in cursul zilei, in mai multe judete din tara, la actiunile de ecologizare din cadrul campaniei "Let's Do It, Romania!", autoritatile inventariind din timp locurile unde sunt depozitate gunoaie si care trebuie curatate.

Astfel, incepand cu ora 08.00, un numar de 30 de persoane private de libertate din Penitenciarul Poarta Alba, din regim deschis si semideschis, s-au alaturat campaniei de curatenie "Let's do it Romania", participand la actiuni de ecologizare in padurea de la marginea localitatii Valu lui Traian, un loc apreciat de constanteni si ales in special pentru iesirile din week-end.

Detinutii sunt insotiti de cadrele din serviciul de paza si supraveghere si reprezentanti ai sectorului educatie si asistenta psihosociala din Penitenciarul Poarta Alba.

"La fel ca in anii precedenti, scopul acestei manifestari voluntare este de a stimula motivatia pentru protectia mediului si de a forma un comportament ecologic adecvat, deziderat valabil si in cazul persoanelor private de libertate, in eforturile care se fac pentru reintegrarea lor in societate, prin asumarea unor responsabilitati sociale si constientizarea asupra importantei mentinerii unui mediu cat mai curat", a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, inspectorul Gabi Botezan.

Actiunea se desfasoara in baza unui contract de voluntariat incheiat intre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Asociatia Viitorul in Zori.

Si Jandarmeria Romana s-a alaturat acestei campanii de ecologizare, tot in baza unui protocol incheiat cu Asociatia Viitorul in Zori, iar 25 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta au ales pentru curatenie tot o padure, dar din partea de sud a judetului, aflata in apropierea statiunii Neptun.

Bihor: Peste 800 de oradeni incearca sa curete Bihorul de gunoaie

Peste opt sute de oradeni au trecut, sambata dimineata, pe la punctele de inscriere in proiectul de voluntariat "Let's Do It, Bihor", iar apoi au pornit spre diferite zone din judet pentru a face curatenie, insa organizatorii spun ca numarul voluntarilor implicati este mult mai mare.

Pe langa foarte multi oradeni de rand, de toate varstele, la actiune s-au inscris angajati din mai multe companii locale, scoli si institutii publice, precum Penitenciarul Oradea, Administratia Bazinala de Ape Crisuri, Jandarmeria Bihor, Primaria Oradea ori Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Crisana.

Desi pentru aceasta editie a campaniei se dorea curatarea a 27 de zone din Bihor - 15 arii protejate si 12 zone de padure sau camping - , nu in toate vor ajunge voluntari, deoarece cei mai multi dintre ei au preferat sa mearga la curatenie cat mai aproape de oras.

Peste 1.200 de voluntari, la campania "Let's Do It, Bistrita-Nasaud!"

Peste 1.200 de voluntari participa, sambata, la campania "Let's Do It, Bistrita-Nasaud!", acestia propunandu-si sa stranga mai multe deseuri decat in campania precedenta.

Potrivit lui Cristian Tetcu, coordonatorul judetean al campaniei, actiunile principale in acest an se vor indrepta spre ariile protejate, dar si spre raurile din judet, lizierele padurilor si zonele de agrement din jurul oraselor sau al obiectivelor turistice cunoscute.

Obiectivul strategic al actiunii din acest an este cresterea procentului de reciclare a deseurilor la 30 la suta din numarul de saci colectati, de la 26 la suta in 2011 si 17 la suta in 2010.

Conform sursei citate, numarul de voluntari care au confirmat participarea la nivelul judetului este de 1.247, din care 636 din municipiul Bistrita. Din totalul numarului de voluntari 469 sunt tineri sub 18 ani, diferenta de 778 fiind adulti, aspect care confirma stategia organizatorilor de a motiva adultii in actiunile de ecologizare si elevii in actiuni de informare si constientizare.

Potrivit organizatorilor, au fost distribuiti peste 2.800 de saci menajeri de 120 litri si 1.600 de perechi de manusi.

Totodata, la actiune participa si institutii ale statului: Primaria Bistrita si primariile din judet, Penitenciarul Bistrita-Nasaud, Agentia de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud, Sistemul de Gospodarire al Apelor Bistrita-Nasaud, Jandarmeria Bistrita-Nasaud, Inspectoratul de Politie Bistrita-Nasaud, dar si Liceul cu Program Sportiv, Colegiul INFOEL, Liceul Agricol, CSEI nr 1 Bistrita, Liceul Tehnic Grigore Moisil, Grupul Scolar Sfanta Maria, Scoala Generala nr 1, Scoala Generala nr 4, toate din Bistrita, Scoala Generala Tureac si Scoala Generala Sieu.

In actiune mai sunt implicate Asociatia pentru protectia animalelor T.O.R.A si Animaterra, Club Carpatin Bistrita-Nasaud, Asociatia Harta Verde, ATP Exodus&CO, Ocolul Silvic Bistrita, Ocolul Silvic Dealul Negru, Asociatia Interetnica Tureac, Club Bike News Rutieristii Bistrita, voluntari persoane fizice.

Acesta este al treilea an consecutiv in care echipa "Let's Do It, Bistrita-Nasaud!" iese sa adune gunoaie din judet.

La editiile din 2010 si 2011 au participat peste 3.000 de voluntari, care au colectat peste 7.000 de saci de deseuri.

Proiectul "Let's Do It, Romania!" se desfasoara in fiecare an si isi propune sa responsabilizeze autoritatile si cetatenii in ceea ce priveste grija fata de mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lets do it Romania, #campanie ecologizare , #Timpul liber