Noaptea Institutelor Culturale in Bucuresti, in weekend

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 09:58
1923 citiri
Noaptea Institutelor Culturale in Bucuresti, in weekend

Cea de-a sasea editie a "Noptii Institutelor Culturale" va fi marcata in seara de vineri spre sambata in 14 centre si institute culturale, consumatorii de cultura putandu-se bucura de filme, expozitii de fotografie, lansari de carte, lecturi publice, concerte, teatru, jocuri de societate etc.

Evenimentul este organizat de centre si institute culturale membre EUNIC: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camoes/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Institutul Polonez, Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei si Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

ICR din Bucuresti va sarbatori impreuna cu Wallonie-Bruxelles, programul institutiei din Aleea Alexandru nr. 38 incluzand jazz, dans, poezie, fotografie, film, bere Grolsch, cafea "Gheorghe Florescu" si clatite "Yvelline", multa buna dispozitie si veselie.

Evenimente la Institutul Cultural Roman

In Sala Mare a ICR, intre orele 17.00-18.30 si 20.00-21.30, vizitatorii vor putea sa ia parte la cursuri de dans "Romana", ICR invitandu-i pe bucuresteni la o lectie pentru public sustinuta de maestra Nermina Damian.

Vizitatorii ICR vor putea sa ia parte, incepand cu ora 19.00, la vernisajul expozitiei "Danube, a flowline" a fotografului ceh Pavel Hroch.

De asemenea, pe tot parcursul noptii, la ICR vor avea loc proiectii ale unor scurtmetraje, printre care o selectie Wallonie-Bruxelles, care cuprinde cateva dintre cele mai recente si apreciate scurtmetraje belgiene francofone, dar si scurtmetraje ale unor bursieri ICR. La acestea se vor adauga proiectii ale unor filme de la atelierul Aristoteles 2011.

In Gradina ICR, intre orele 18.30-20.00, se va desfasura programul "Poezia de azi isi intalneste traducatorii", in care autori si bursierii-traducatori vor lectura in romana, germana, italiana, rusa, sarba, spaniola, ucraineana, turca. De asemenea, poeta croata Bozica Jelusic va citi in limba materna, urmand o lectura in romana.

Tot la ICR vizitatorii vor putea sa asculte un concert de chitara si contrabas Quentin Dujardin - Boris Schmidt, dar si un recital sustinut de grupul vocal Jazzapella.

Institutul Italian de Cultura

La Institutul Italian de Cultura, peste drum de ICR, vizitatorii vor avea parte de un puzzle de cultura italiana. Acesta va include scurtmetraje premiate la Festivalul international de scurtmetraje Maremetraggio, un concert sustinut de maestrul Maurizio Mastrini, un omagiu adus regizorului Michelangelo Antonioni la centenarul nasterii sale - prin proiectia filmului "Professione: reporter/ Pasagerul" si expozitia "Roma inedita" - un omagiu adus Romei de fotografa Rodica Marinescu.

Nu va lipsi o degustare de preparate gastronomice italiene.

Programul Institutului Francez

Patrimoniul imaterial este tema in jurul careia Institutul Francez si Institutul Camoes au ales sa scrie povestea acestei Nopti a Institutelor din 2012, fado-ul, ca si gastronomia franceza fiind acum ale tuturor.

Programul Institutului Francez va fi completat de atelierele "Povesti si masti" si "Espace Cours de langue", concertul "Cercuri... de la Chopin la Liszt", sustinut de pianistul Nicolae Dumitru, programul "Caragiale l'eternel", care cuprinde fragmente din piesele "O noapte furtunoasa", "Conu Leonida fata cu reactiunea" si "O scrisoare pierduta", un concert Maria Raducanu.

De asemenea, cu ocazia "Noptii Institutelor Culturale", Institutul Francez va prezenta, la Cinema "Elvira Popescu", o selectie de scurtmetraje obtinute prin amabilitatea Festivalului European de Scurtmetraj de la Brest si un program de filme de animatie, grupate sub genericul "Ah! L'Amour...".

Pe durata intregii seri, vizitatorii Institutului Francez vor putea sa vada si o instalatie Pif, realizata de Dan Perjovschi pentru expozitia "Pif in Romania, erou al Epocii de aur (IFB)", vor putea sa incerce delicatese franceze si specialitati portugheze si sa deguste celebrele vinuri frantuzesti.

Programul Institutului Cervantes

Programul Institutului Cervantes celebreaza deopotriva "Noaptea Alba a Institutelor Culturale" si Ziua Limbii Spaniole - El Dia E - la Fiesta de todos los que hablamos espanol, iar British Council ii invita pe vizitatori la o seara activa dedicata Jocurilor Olimpice 2012 si un program "care ii va mentine in forma", seara continuand cu proiectii de filme despre sport si Londra, din colectia British Council, productii realizate intre 1940 si 1950.

Evenimente la Centrul Cultural Turc Yunus Emre

La Centrul Cultural Turc Yunus Emre, vizitatorii vor putea sa ia parte la o lectie demonstrativa de limba turca pentru incepatori, dar si la ateliere de creatie artistica - ebru (pictura pe apa), tir cu arcul traditional turcesc, arta tezhip(aurirea), husnuhat (caligrafia otomana) si modelarea sticlei (pipe de suflat).

De asemenea, cei interesati vor putea sa asculte recital de baglama (instrument cu trei corzi) si vor putea sa deguste produse culinare turcesti.

Institutul Polonez din Bucuresti

Institutul Polonez din Bucuresti si Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti vor sarbatori Noaptea Institutelor Culturale la Clubul Green Hours, unde isi asteapta invitatii sa petreaca o noapte de neuitat, in atmosfera Campionatului European de Fotbal 2012.

Centrul Ceh si Centrul Cultural al Ungariei

De asemenea, la Centrul Ceh, organizatorii propun un mix de cultura pop, vizitatorii putand alege intre un meci de fotbal transmis live, hochei de masa si baschet, versiunea completa a serialului "Arabela", o istorie a trailerului si le vor putea savura impreuna cu cea mai populara bautura a Cehiei, berea.

Centrul Cultural al Ungariei va sarbatori Noaptea Institutelor Culturale impreuna cu Forumul Cultural Austriac si Goethe-Institut.

Pentru deplasarea intre centrele in care au loc evenimente, pasionatii de cultura vor avea la dispozitie o cursa speciala RATB.

#Noaptea Institutelor Culturale 2012, #institute culturale Bucuresti, #centre culturale Bucuresti, #vizitare institute culturale Bucuresti , #Timpul liber