Noaptea Muzeelor: Ce vizitezi in Bucuresti

Sambata, 18 Mai 2013, ora 16:00
2785 citiri
Noaptea Muzeelor: Ce vizitezi in Bucuresti
Foto: edu-news.ro

Peste 30 de muzee, institutii si organizatii culturale din Bucuresti vor putea fi vizitate sambata, in "Noaptea Muzeelor", la fel ca si in anii precedenti intrarea fiind gratuita la colectii muzeale, singura exceptie constituind-o expozitia temporara privata "The Human Body" de la Muzeul Antipa.

In Capitala, la "Noaptea Muzeelor" participa: Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici", Muzeul Bellu; Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti: sediul central, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Geologie.

De asemenea, vor fi deschise portile la: Muzeul National "George Enescu" (Bucuresti, Sinaia, Tescani); Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi; Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; Muzeul National de Istorie a Romaniei; Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR); Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc; Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (pe timpul zilei); Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"; Muzeul National al Taranului Roman.

Si la aceasta editie a "Noptii Muzeelor" vor lua parte o serie de institutii si organizatii culturale: Arhivele Nationale ale Romaniei; Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"; Centrul Cultural ArtSociety; Fundatia Löwendal; Universitatea "Spiru Haret" si World Press Photo Romania - Piata Universitatii.

Pentru prima data vor participa la eveniment: Muzeul Cailor Ferate Romane, Muzeul "Theodor Aman", Galeria Galateca; Romanian Design Week Preview - Palatul Stirbei si Ferma animalelor din Pantelimon.

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) inaugureaza, cu ocazia ''Noptii Muzeelor'', somptuoasele spatii recent restaurate din corpul central, Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care au fost doar partial accesibile publicului inainte de renovare.

Aceste spatii vor gazdui expozitia "Fragmente de memorie", care prezinta, prin intermediul obiectelor de arta plastica si decorativa din patrimoniul muzeului, repere din istoria Palatului Regal si a familiei regale a Romaniei.

Galeriile permanente ale muzeului sunt inchise atat sambata, 18 mai, cat si duminica, 19 mai.

Sub genericul 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian la Roma, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) marcheaza sambata "Noaptea Muzeelor" printr-un program ce va cuprinde momente de reconstituiri istorico-militare, concert de muzica clasica, reprezentatie teatrala, ateliere de creatie pentru copii, animatori in costume de epoca ce vor intretine atmosfera si alte surprize ce vor fi descoperite pe parcurs de catre vizitatori.

In intervalul orar 16,00 - 24,00, cand se va desfasura evenimentul "Noaptea Muzeelor", vor fi deschise expozitiile permanente "Tezaur Istoric" si "Lapidarium - Copia Columnei lui Traian" si expozitia temporara "Columna lui Traian. O perspectiva artistica (Pietro Santi Bartoli, 1673)"; in acest interval orar, accesul se va face prin curtea interioara a muzeului din Str. Postei (vis-a-vis de Asezamantul Stavropoleos) si nu din Calea Victoriei.

Persoanele care vor veni la MNIR sambata vor primi un bilet, pe baza caruia vor putea vizita, ulterior, expozitia "Comorile Chinei", cu un tarif redus de 10 lei. Din motive de securitate si din considerente de mentinere a unui microclimat favorabil pieselor de patrimoniu expuse, expozitia "Comorile Chinei" va fi inchisa la ''Noaptea muzeelor''.

Povesti despre pesti

Cu ocazia "Noptii Muzeelor 2013", Muzeul Antipa isi asteapta oaspetii cu o serie de evenimente speciale printre care vizitarea gratuita a expunerii permanente (demisol si parter); "Povesti despre pesti" - prezentare, in limba engleza, avand ca subiect fauna ihtiologica si simbolistica pestelui la romani, estonieni si italieni; colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale; interceptarea liliecilor din gradina Muzeului "Antipa" cu ajutorul detectorului de ultrasunete; premiera filmului "Africa" (episodul I), coproductie BBC Natural History si Discovery Channel.

Publicul nu va avea acces liber in expozitia temporara "The Human Body" de la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", in "Noaptea Muzeelor". Expozitia va putea fi vizitata intre orele 18,00 - 3,00, biletele urmand a fi achizitionate exclusiv de la casa de bilete a Muzeului Antipa, la pretul de 20 de lei pentru toate categoriile de cumparatori (adulti, pensionari, studenti, copii), pretul unic fiind valabil numai pentru aceasta noapte speciala.

De asemenea pe 18 mai sunt valabile doar biletele de 20 de lei, nu si cele cu acces prioritar.

Programul Muzeului Antipa este, in ''Noaptea Muzeelor'', de la ora 18,00 si pana la ora 3,00, sambata, in intervalul orar 10,00 - 18,00, fiind inchis.

Muzeul Bellu celebreaza anul acesta "Centenarul Aeronauticii militare", ocazie cu care vizitatorii vor avea ocazia, intre orele 10,00 - 22,00, sa participe la diferite ceremonialuri, reprezentatii sustinute de Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazu", recitaluri ale Cvartetului Chromatic si proiectia unui film documentar cu tematica aviatie, iar la final publicul va putea sa asiste la o lansare de lampioane.

Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici" propune redescoperirea vitraliilor din colectia proprie (secolele XV - XIX). Descrierea tehnicii, prezentarea uneltelor si a spatiului de lucru, precum si alte exponate vor fi martorele discutiei despre traditia, dar si despre continuitatea artei vitraliilor.

In intervalul orar 18,00 - 22,00 - Muzeul Militar National deschide pentru public sala dedicata Revolutiei din 1989 si doua expozitii temporare: "Centenarul razboiului balcanic 1913 - 2013" si "Cercetasii Romaniei la 100 de ani". Prima expozitie este organizata cu obiecte, fotografii si documente din patrimoniul muzeului, iar cea de a doua este realizata de Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, Centrul Local Dimancescu si Muzeul Militar.

Printre noutatile din acest an ale evenimentului se inscrie si redeschiderea pentru public a portilor Muzeului "Theodor Aman", special pentru aceasta noapte.

Arhivele Nationale isi invita publicul sa vizioneze expozitia "Copilarie regala" la sediul central al institutiei din B-dul Regina Elisabeta 49, sector 5, Bucuresti, in intervalul orar 20,00 - 3,00, iar la Muzeul National Cotroceni va putea fi vizitata expozitia permanenta, oaspetii putand asista si la un spectacol lectura "Micul print", sustinut de Teatrul "Ion Creanga", si la un concert de muzica clasica.

Si Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti isi deschide portile in aceasta noapte, publicul fiind invitat sa viziteze muzeul si sa participe la o serie de concerte programate in intervalul orar 18,00 - 23,00.

Muzeul National al Literaturii Romane propune Maratonul de Poezie si Jazz, iar la Muzeul National al Taranului Roman pot fi vizitate expozitia permanenta si cele temporare. In curte si la Clubul Taranului in aceasta noapte se vorbeste, se gateste, se canta si se aude aromaneste si se organizeaza expozitie de fotografie veche, muzica, dansuri si bucate bine gatite.

Si la editia din acest an organizatorii "Noptii Muzeelor" continua parteneriatul cu Mini Cooper, o flota de autoturisme ale marcii urmand sa fie disponibila pentru serviciu de taxi gratuit intre muzee. Tot cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii vor avea la dispozitie 100 de biciclete pentru deplasarea intre muzee.

"Noaptea Muzeelor" a fost initiata in Franta in 1999, iar din 2005 s-a extins in toata Europa, in anul 2011 evenimentul fiind sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din 40 de tari.

Un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, actiunea este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care este sarbatorita pe 18 mai.

#Noaptea Muzeelor Deschise 2013, #program Noaptea Muzeelor Deschise 2013, #muzee Bucuresti Noaptea Muzeelor , #Timpul liber