Sondaj: 99% dintre romani sarbatoresc Pastele, 75% merg la slujba de Inviere

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 13:19
3789 citiri
Sondaj: 99% dintre romani sarbatoresc Pastele, 75% merg la slujba de Inviere

99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele iar 75% vor merge la slujba de Inviere, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale.

Potrivit sondajului, 84% dintre romani obisnuiesc sa participe la slujba de Inviere, 75% vor merge la slujba de Inviere anul acesta si 79% vor lua paste.

In schimb, doar 59% dintre respondenti intentioneaza sa mearga si la slujba religioasa din Duminica Pastelui.

La intrebarea cat de importante sunt traditiile de sarbatori, 61% au raspuns ca sunt foarte importante, 31% sunt importante, 5% putin importante si 3% deloc importante.

De asemenea, la intrebarea daca sunt o persoana religioasa, 89% dintre romani au raspuns afirmativ, 10% nu sunt, iar 1% nu stiu.

Totodata, 78% dintre romani merg de obicei la biserica, 20% nu merg, iar 2% nu merg dar si-ar dori.

Intrebati cat de des merg la biserica, 14% merg de cateva ori pe saptamana, 48% de cateva ori pe luna, 16% de cateva ori pe an, 17% doar de sarbatorile importante, 4% mai rar.

Ce sarbatoresc romanii de Paste

La intrebarea ce sarbatoresc crestinii de Paste, 88% dintre romani au raspuns ca Invierea lui Hristos, 5% nasterea lui Hristos, 1% moartea lui Hristos, 1% mielul, cozonacul si ouale, 1% rastignirea lui Isus Hristos, 2% nu stiu.

De asemenea, 41% au raspuns afirmativ la intrebarea daca in zonele in care locuiesc exista sarbatori specifice de Paste, in timp ce 53% au raspuns negativ, iar 6% nu raspund.

Solicitati sa specifice care este principalul obicei care se sarbatoreste de Paste in zona unde locuiesc, 17% au raspuns ca se vopsesc oua, 12% se merge noaptea la slujba de Inviere, 10% se merge la udat, 5% se merge la cimitir, 4% se ciocnesc oua rosii, 4% se aduna familia/prietenii, 3% se face pasca, 3% taierea mielului, 2% se face hora in sat, 2% copiii merg dupa oua rosii, 2% oamenii se spala pe fata cu apa de la oua, 2% se gateste mancare de miel, 1% se bate toaca etc.

La intrebarea daca s-au spovedit, 41% au raspuns ca nu practica acest obicei, 33% au raspuns afirmativ, iar 21% nu s-au spovedit, dar urmeaza sa faca acest lucru.

Intrebati daca au tinut postul Pastelui, 50% au raspuns ca doar cateva zile (miercuri, vineri), 10% da, pe intreaga perioada, 25% nu practica acest obicei, iar 12% nu au tinut post, dar intentioneaza sa tina post de Vinerea Mare.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-13 aprilie 2012, pe un esantion de 1.741 persoane, de 18 ani si peste, tipul esantionului: multi-stratificat, probabilistic, eroarea maxima tolerata fiind de a 2,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sondaj romani Paste, #romani slujba de Inviere, #pastele la romani , #Timpul liber