Tir cu arcul: Descopera o arta milenara rezervata elitelor

Sambata, 12 Mai 2012, ora 00:00
8132 citiri
Tir cu arcul: Descopera o arta milenara rezervata elitelor

Tirul cu arcul iti impune echipamente personalizate, tocmai de aceea specialistii te sfatuiesc sa iti adaptezi arcul la puterea si inaltimea ta. Odata stabilite criteriile de baza, urmeaza alegerea in functie de buget si de preferintele estetice, desigur.

Rafinamentul acestui sport i-a atras, dupa cum se vede aproape zilnic pe micul ecran in promo-ul emisiunii de business "Arena leilor", si pe oamenii de afaceri transformati in "leii" din arena.

Florin Talpes, Mircea Tudor, Dragos Anastasiu si Cristina Batlan au ales arcul traditional longbow iar Marius Ghenea trage cu un stralucitor arc recurve olimpic.

Tinta lor o reprezinta proiectele de business pe care vor sa le sprijine si in care vor sa-si investeasca banii, dar la fel de bine pot sa cheltuie banii cu folos si pe un arc de inalta clasa.

Daca esti interesat sa-ti cumperi un arc de calitate, trebuie sa stii ca magazinul online Archery Shop distribuie in Romania in exclusivitate firme de prestigiu din piata: Bearpaw, Falco, Danage, Sky Art, Gold Tip - marci al caror principal atuu este calitatea.

"Acest site a ales sa vanda calitate, nu doar produse la preturi cat mai mici pentru a avea volum de vanzari, ideea de baza este ca arcasii trebuie sa aiba incredere ca vor primi ceva care va dura si ii va ajuta sa progreseze. Si nu putem vorbi despre arcuri si arcasi fara sa vorbim si de sageti", explica Codruta Angelescu, Manager Archery Shop.

Arcurile sunt de mai multe feluri

Arcul olimpic sau recurve are o multime de accesorii menite sa-i creasca precizia si stabilitatea - suport de sageata, aparat de ochire, sistem de stabilizare, amortizoare de vibratii si fiecare dintre acestea trebuie sa se potriveasca cu stilul de tragere al arcasului: arcul compound are un fel de rotite in capete, care fac din el un arc puternic si extrem de precis si este si el insotit de diverse accesorii pentru a-l face performant.

Apoi exista arcurile traditionale - simple, din lemn sau materiale naturale, fara prea multe lucruri adaugate, in asa fel incat sa semene cat mai mult cu arcurile de odinioara.

Sagetile nu vin gata facute din fabrica

"Sagetile sunt formate din mai multe componente, cele mai simple fiind alcatuite din shaft - (tija propriu-zisa), varf si nock (o piesa mica lipita de coada shaftului, care are o fanta in care intra coarda arcului).

Sagetile mai pot avea in componenta lor si diverse inserturi pentru varfuri si nockuri. Apoi se lipesc penele, care ajuta de fapt sageata sa zboare - sa se mentina in aer orizontal, intr-o pozitie stabila", completeaza aceasta.

Mai mult decat atat, sagetile pot fi din lemn - (acestea sunt folosite in competitiile de arc traditional) din aluminiu, din carbon, sau din combinatii de aluminiu, metal si carbon.

Fiecare componenta a sagetilor contribuie la felul in care sageata se comporta in zbor si de aceea arcasii isi adapteaza sagetile in functie de arcul pe care il au, de tehnica de tragere folosita si de tipul de concurs la care participa.

"Cel mai ieftin set de 12 sageti din aluminiu, rezistente si stabile, costa 236 de lei iar cel mai scump poate ajunge pana la 1.600 de lei, dar acestea sunt facute din materiale deosebit de usoare si forma lor este deosebita, necesitand o tehnologie de mare precizie", explica managerul Archery Shop.

Cat costa echipamentul unui campion

Un arc de incepator costa la aproximativ 350 de lei, iar accesoriile necesare sunt: tolba, sageti, suport de arc, protectie degete si protectie antebrat, care impreuna ar fi inca 150 lei, spune Codruta Angelescu. Ea adauga ca preturile cresc in functie de performantele arcurilor, iar echipamentul unui campion ajunge pana la 2.000-2.500 de euro - arc plus accesorii.

"Archery Shop ofera toata gama de arcuri, punand accentul pe calitate, de la cel mai simplu arc pentru cei care vor sa se initieze, pana la arcuri cu care se poate participa la Olimpiada.

Aici primesti consultanta gratuita si consiliere, beneficiezi de un poligon unde arcul cumparat poate fi incercat si reglat. Echipa care lucreaza aici este formata din sportivi, arcasi care au obtinut numeroase titluri nationale si care, desigur, stiu despre ce vorbesc atunci cand recomanda un produs sau altul", subliniaza managerul.

Tirul cu arcul, un sport care reinvie in Romania

Competitiile anuale au ajuns pana la 100 de sportivi, potrivit Codrutei Angelescu, ceea ce arata ca tot mai multa lume gaseste in tirul cu arcul o preocupare constanta si de durata, desi premiile sunt simbolice de cele mai multe ori.

"Nu poti sa-i cunosti pe arcasi stand de o parte. Ca sa-i intelegi trebuie sa intri in lumea lor, sa pui mana pe un arc, sa te lasi initiat de un antrenor si apoi sa tragi. Sa vezi cum este si sa simti ce simt si ei", concluzioneaza managerul Archery Shop.

#tir cu arcul, #oameni afaceri tir arc, #echipament campion tir arc, #sageti arc preturi , #Timpul liber