Titanic: Ce nu stiai despre vasul cu destin tragic

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 11:32
4957 citiri
Titanic: Ce nu stiai despre vasul cu destin tragic

Titanic, unul dintre cele mai mari si mai luxoase vase de linie din epoca sa, avea 269 de metri lungime, o latime de 28 de metri si 52.000 de tone, iar jurnalistii vremii au scris ca era cat trei cartiere si inalta cat o cladire de 11 etaje.

Numai cei foarte bogati isi permiteau bilete pentru o calatorie pe Titanic. O cabina la clasa I costa echivalentul a zeci de mii de dolari in prezent.

Inainte ca Titanicul sa ridice ancora pentru prima si ultima sa calatorie, ziarele au scris ca urma sa transporte zece milionari si zeci de milioane de dolari in aur si bijuterii.

Compania White Star Line, care detinea Titanicul, a promis pasagerilor siguranta completa, spunand ca vasul este de nescufundat. Nava avea fund dublu, iar chila era impartita in 16 compartimente ermetice. Arhitectul naval Thomas Andrews spune ca Titanicul ar fi putut sa isi continue calatoria chiar si cu patru compartimente ar fi fost inundate.

Titanicul avea 762 de cabine, impartite in trei clase. Putea primi pana la 2.566 de pasageri, toti, din toate clasele, bucurandu-se de facilitati fara precedent.

Cabine pentru bogati si saraci

Bineinteles, diferenta dintre cabinele luxoase de la clasa I si cele mai ieftine de la clasa a III-a era mare. Erau diferite din toate punctele de vedere - marime, decor, numar de camere. Unele cabine de la clasa a III-a nu avea chiuvete sau toalete, iar pasagerii trebuiau sa foloseasca pungi ca perne, pentru ca in cabine exista un singur pat, cu saltea de paie.

Cabinele de la clasa a III-a, de pe puntile E si F, erau separate de cele de la clasa I si a II-a de porti incuiate. Aceasta repartitie era prevazuta de legile SUA privind imigratia, pentru a impiedica raspandirea bolilor contagioase.

Cabinele speciale de pe puntile B si C se remarcau prin decorul opulent. Interioarele, create de Harland&Wolff, includeau 11 stiluri diferite, precum Adam, renascentist, georgian, Ludovic al XIV-lea sau Ludovic al XV-lea.

In ceea ce priveste luxul si serviciile, Titanicul era comparabil cu cele mai bune hoteluri din epoca respectiva. Vasul avea sapte kilometri de coridoare si de punti de promenada.

Puntea A includea o sala de lectura, de fumat si o gradina de iarna. Pe puntea C se afla biblioteca si inca un salon de fumat, mai mic. Iar Puntea F gazduia sala de mese pentru pasagerii de la clasa a III-a, o baie turceasca si camere de recreere. Pe Puntea G se aflau o sala de biliard, un teren de tenis si o galerie.

Era de "bon ton" ca pasagerii de la clasa I sa se plimbe pe Puntea A, rezervata exclusiv pentru ei, pentru a se bucura de aerul curat sau pentru a se odihni pe fotolii.

Bucatarie, pe clase

Bucataria Titanicului a fost proiectata pentru a permite pregatirea a 6.000 - 10.000 de meniuri pe zi, ce constau in general in cel putin patru feluri de mancare.

Bucataria pentru pasagerii de la clasa I si a II-a era impartita in sectiuni, iar fiecare sectiune era specializata pe un tip de mancare - prajituri, pui, peste, gustari sau supe.

Titanicul avea spatii separate de servit masa pentru pasagerii din fiecare clasa, un restaurant cu meniu a la carte si numeroase cafenele.

Salonul de masa pentru pasagerii de la clasa I, situat pe Puntea D, avea o capacitate de 554 de persoane. Copiii nu aveau voie sa viziteze acest salor, decat daca aveau o camera separata, platita, in cabina familiei.

Produsele din retaurantele de pe Titanic erau comandate din diferite zone ale lumii: fructe din California, branzeturi din Europa, stridii din Baltimore, inghetata din New York, cafea din Brazilia si ceai din India.

Cand a ridicat ancora, Titanicul avea la bord, printre altele, 44 de tone de carne, 27.000 de sticle de bere si apa minerala, 35.000 de oua, 40 de tone de cartofi si 5 tone de zahar.

#Titanic tragedie, #Titanic marime, #Titanic naufragiu , #Timpul liber