Vinul potrivit pentru masa de Paste. Despre toate gusturile, cu Catalin Paduraru

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 00:00
3639 citiri
Vinul potrivit pentru masa de Paste. Despre toate gusturile, cu Catalin Paduraru

Tipul de vin "asortat" bucatelor difera, in functie de tipul de carne pe care ai ales sa il prepari pentru masa de Paste. Daca alegi clasica friptura de miel, atunci poti alege un vin rosu, dar nu oricare, sustine Catalin Paduraru, critic de vin si CEO al concursului International Wine Contest Bucharest.

Daca nu-ti place aroma si gustul preparatelor pe baza de carne de miel si alegi sa pregatesti o friptura de curcan, insa, lucrurile se schimba putin: "Curcanul se poate 'asorta' cu cele trei declinari ale vinului: alb, rose si rosu", explica specialistul.

Pentru o masa mai putin traditionala, cu fructe de mare, acesta te sfatuiesti sa alegi vinuri "cu atac puternic, sustinute aromatic, care fac sa explodeze gustul fructelor de mare".

Desigur, exista si variante pentru meniul vegetarian, tot ce trebuie sa faci este sa indraznesti putin. In acest caz, vinurile bio pot deveni un punct de intalnire, sustine Catalin Paduraru.

Iata, mai exact, care sunt recomandarile expertului pentru masa ta de Paste din acest an.

Carnea de miel se potriveste cu un vin puternic

Carnea de miel este puternica, condimentele folosite, ca rozmarinul, de pilda, sunt "peste" vinurile usoare, plate sau prea simple, spune specialistul.

El iti recomanda "cupajele bordoleze (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) sau cele de "orientare" Bordeaux dar in care intra si Feteasca Neagra; vinurile, chiar mai vechi, de Rioja, portugheze clasice (Alicante Bouschet si Aragonez)".

De asemenea, vinurile rosii romanesti din categoria celor extractive (Oltenia), condimentate si baricate, sunt capabile sa potenteze savoarea bucatelor pe baza de miel.

Carnea de curcan se potriveste si cu vinul alb, si cu cel roze, dar si cu cel rosu

Curcanul se poate "asorta" cu cele trei declinari ale vinului: alb, rose si rosu,e xplica expertul.

"Recomand vinuri cu note rustice dar si Sangiovese clasic. Chardonnay-uri grele, Malbec-ul argentinian, rose din Pinot Noir", continua acesta.

Vinuri potrivite pentru fructele de mare

Specialistul iti recomanda pentru o masa in care servesti fructe de mare sa alegi un Burgogne - alb; Chablis; Douro, Dao; Averesti- Zghihara dar si "recentul Sauvignon Blanc".

O alegere buna poate fi si Grasa de Cotnari, insa Paduraru te atentioneaza ca trebuie sa fie vinificata in sec.

Acesta iti recomanda si spumante rose si albe Liliac si Vila Vinea.

In orice caz, trebuie sa alegi "vinuri cu atac puternic, sustinute aromatic, care fac sa explodeze gustul fructelor de mare", spune Catalin Paduraru.

Vinurile albe se potrivesc la meniul vegetarian

La o masa in care ai invitati vegetarieni, optiunile predominante includ vinurile albe.

"Lumea Noua, cu precadere Chile si Argentina( Torontes) dar si Portugalia, Alentejo. Tofu, de pilda, desi e asemanat cu branza pentru neinitiati, se potriveste extraordinar cu vinurile albe", spune Catalin Paduraru.

"Stilul vegetarian nu lasa foarte mult loc vinurilor ca partener, dar, in ultima vreme, constientizarea faptului ca vinul nu este daunator, dimpotriva, a facut ca pana si "talibanii" sa se apropie mai mult de aceasta licoare blanda. Vinurile 'bio' pot deveni primul punct de intalnire...", concluzioneaza acesta.

Catalin Paduraru este degustator autorizat, Wine Ambassador al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), membru FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins et Spiriteux), a fondat prima firma care a initiat comertul specializat cu vin din Romania si a infiintat Legatul Bucuresti al OEVE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vin carne miel, #vin carne curcan, #vin fructe mare, #cum asortezi vinul, #vin masa Paste, #Catalin Paduraru vinuri , #Timpul liber