Ziua Nationala a Romaniei: A fost inaugurat Salonul Regal de la Gara de Nord

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:00
2107 citiri
Ziua Nationala a Romaniei: A fost inaugurat Salonul Regal de la Gara de Nord
Sursa foto: Clubul de Presa Transatlantic

Principele Radu, principesa Margareta, principele Nicolae si principesa Elena au inaugurat, duminica, Salonul Regal de la Gara de Nord din Bucuresti, la eveniment participand si ministrul Transporturilor Ramona Manescu. Familia regala a ajuns in Gara de Nord la 15.45, dupa o calatorie simbolica de la Sinaia in Capitala.

Principele Radu a declarat duminica, cu aceasta ocazie, ca "trecutul si prezentul nu fac decat sa consolideze viitorul Romaniei", el apreciind, totodata, ca redeschiderea Salonului reprezinta indreptarea tarii "cu pasi iuti catre viitor".

"Va rog sa primiti mai intai cele mai alese urari de <> pentru ziua de 1 Decembrie a Marii Uniri din partea majestatilor lor, Regele Mihai, aflat in al 93-lea an al vietii, si de la Regina Ana, care tot in acest an a implinit, in 18 septembrie, extraordinara varsta de 90 de ani", a declarat principele Radu.

Tot el a explicat ca mentioneaza cele doua aniversari regale pentru ca acestora li se adauga cea de-a treia, de 95 de ani de la Marea Unire de la 1918. "As vrea sa va spun cat de mult apreciaza familia regala a Romaniei aceasta aducere in prim-planul vietii noastre a trenului regal. (...) Atunci cand Caile Ferate, domeniul pe care domniile voastre il pastoriti astazi, din punct de vedere politic si administrativ, au reprezentat la vremea lor mandria Romaniei, caile ferate sunt cele care au facut Romania mai puternica, cele care i-au dat inteles cuvintelor de <> si <> pe care tara noastra si le-a asezat pe frunte in acelasi timp in care dura, jos pe pamant, acest fundament extraordinar de infrastructura care sunt caile ferate", a spus acesta.

Salonul Regal de la Gara de Nord a fost restaurat in forma originala, din vremea Regelui Carol I

Principele Radu a afirmat ca tot ceea ce a fost mai avansat ca tehnologie, mai inteligent, mai abil si mai flexibil din punct de vedere al stiintei a fost pus in trenul regal in 1928, astfel incat acesta este, in zilele noastre, la fel de stralucitor, nou si de perfect in functionare precum a fost acum zeci de ani.

El a mai punctat ca Salonul Regal este o incapere eleganta, solida si vizionara, ce poate duce cu gandul la "Sala tronului", el afirmand, in acest context, ca suveranului Carol I "nu i-a scapat nimic" in cei 48 de ani de domnie.

"Nu a lasat nimic la intamplare. De la prizele Castelului Peles, pe care le controla personal sa nu existe niciuna care sa nu functioneze, pana la zavoarele de la ferestrele Castelului Peles si pana la extrordinar de avansata incalzire centrala pe care Castelul o avea atunci, in anii 1880, nimic nu i-a scapat acestui suveran care a fost, probabil, cel mai mare si mai bun gospodar al Romaniei in toata istoria noastra de 2.000 de ani", a mai spus principele Radu.

Regalitatea Garii de Nord, un mare pas spre viitor

Cu acelasi prilej, principele Radu a precizat ca actiunea de a oferi romanilor regalitatea Garii de Nord dupa atatia zeci de ani de la construirea ei, respectiv din 1872, "nu face decat cinste atat domniei voastre, domeniului pe care il reprezentati in administratia centrala a Romaniei si intregii natiunii care astazi, impreuna cu noi, va multumeste pentru aceasta restituire". "Faptul ca Gara de Nord, cea mai mare gara a tarii si una dintre dintre cele mai mari gari ale sud-estului Europei, are din nou Salonul ei regal nu inseamna decat ca Romania se indrepta cu pasi iuti catre viitor. Trecutul si prezentul nu fac decat sa ii consolideze viitorul pe care il dorim cu totii, mai demn, mai mandru si mai responsabil", a conchis acesta.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca "redenumind acest salon nu facem altceva decat sa recunoastem, o data in plus, faptul ca familia regala este cea care de-a lungul istoriei a reusit sa ne tina uniti, a reusit sa infaptuiasca Unirea, Marea Unire de la 1918, a promovat valorile pe care poporul roman le are recunoscand valorile, recunoscand talentele si calitatea poporului roman".

De asemenea, Manescu a apreciat ca oamenii care au intretinut de-a lungul timpului Salonul Regal si cei care au lucrat in Caile Ferate Romane au tot meritul. "Ne bucuram de faptul ca am putut incepand de anul acesta sa deschidem un proiect foarte important pentru noi - acela al trenului regal incepand cu 29 noiembrie pana pe 1 decembrie an de an, trenul regal va face o calatorie de la Bucuresti la Sinaia si inapoi, asa cum s-a intamplat anul acesta - este un moment in care toata Romania, in afara de faptul ca sarbatoreste Marea Unire, ii sarbatoreste si ii recunoaste pe care au contribuit la Marea Unire", a spus ea.

Ministrul Transporturilor a multumit familiei regale pentru ca a acceptat sa onoreze cu prezenta in acest proiect si a adaugat ca Romania are valori pentru care trebuie sa lupte. "<> si sper ca romanii sa fie mandrii in fiecare zi pentru ca au toate motivele", a conchis ea.

Prezent si el la eveniment, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca se bucura foarte mult ca asemenea manifestari, ocazionate de Ziua Nationala, dau posibilitatea unui public cat mai larg sa ia cunostinta cu istoria Romaniei. "O istorie care, din pacate, a fost ciuntita, a fost amputata in perioada comunista, dar acum putem sa vedem Romania in toata frumusetea ei si sa fim mandri de inaintasii nostri si de familia regala care a calauzit destinele Romaniei un secol si jumatate", a declarat el.

#principele Radu, #Salon Regal Gara de Nord, #Ziua Nationala Romania , #Timpul liber