Lectia de stil, cu Adina Buzatu: Tinuta business, de la A la Z

Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
3729 citiri
Lectia de stil, cu Adina Buzatu: Tinuta business, de la A la Z
Adina Buzatu, stilist roman. Sursa foto: stirirol.ro

Adina Buzatu, unul dintre cei mai renumiti stilisti din Romania, iti spune in ce situatie trebuie sa tii cont de pretul bijuteriei pe care o porti, dar si care sunt regulile "sfinte" pentru o tinuta business.

Care sunt noile tendinte in materie de tinute business, cat de bine stapanesc romanii "arta" asocierii unei bijuterii cu tinuta, dar si ce conteaza mai mult: aspectul unei bijuterii sau pretul, sunt cateva dintre intrebarile la care Adina Buzatu a raspuns, exclusiv pentru Business24.

Ce tinuta ar trebui sa poarte femeile de afaceri, atat la birou, cat si la o intalnire de afaceri?

Consider ca o abordare corecta a unei tinute, indiferent de faptul ca este purtata la birou sau la o intalnire de afaceri, pleaca de la cunoasterea propriei conformatii, asa incat doamnele sa isi aleaga piese vestimentare care sa le puna in valoare si sa mascheze unele mici defecte.

O tinuta corecta este cea care reprezinta personalitatea dar si domeniul in care femeia respectiva isi desfasoara activitatea. De exemplu, la o doamna care lucreaza intr-un mediu creativ, te astepti la o abordare stilistica deosebita, care sa demonstreze legatura acesteia cu mediul pe care il reprezinta.

De asemenea, o doamna care lucreaza in mediul bancar cu siguranta va trebui sa aiba o aparitie sobra dar nu demodata, care sa inspire apartenenta la acest domeniu.

Intotdeauna, cand nu esti sigur de alegerile facute din punct de vedere vestimentar, se aplica proverbul "less is more".

Cred ca poti iesi in evidenta din punct de vedere vestimentar insa, de la un anumit nivel este important sa iti stapanesti gestica, sa iti controlezi pozitia corpului si a picioarelor si sa ai un discurs sau o conversatie coerenta. Aceste atribute iti vor oglindi personalitatea mai mult decat o tinuta ostentativa.

Care sunt noile tendinte in materie de tinute office?

Nu exista trenduri in acest sens, exista doar reguli de accesorizare a tinutelor. Spre exemplu, un colier din perle nu se va demoda niciodata si va arata la fel de bine purtat la o rochie simpla dar si la un tricou cu accente rock.

Ramane de stabilit mediul si momentul in care urmeaza sa il porti. Exemplele pot continua si in cazul domnilor. Un model clasic de butoni va fi intotdeauna o alegere inspirata, indiferent de sezon.

Daca tot am ajuns la capitolul alegeri inspirate/neinspirate, care este nivelul la care au ajuns romanii in domenul 'tinuta business' in raport cu oamenii de afaceri din strainatate?

Este greu de facut o astfel de comparatie in ceea ce priveste modul de a asorta insa exista o diferenta vizibila a modului in care oamenii de afaceri straini au inteles codul nescris al vestimentatiei de business. Degeaba stapanesti asortarea unor piese daca acestea nu sunt potrivite momentului ales sa le porti.

Bijuteriile potrivite sunt o provocare, mai ales in cazul domnilor. Cat de bine stapanesc romanii "arta" asocierii unei bijuterii cu tinuta?

De multe ori am vazut oameni de afaceri cu bijuterii purtate in exces. Din punctul meu de vedere si bijuteriile trebuie adaptate, la fel ca si hainele, situatiei in care urmeaza sa le folosesti.

Este total nepotrivit, de exemplu, sa vezi un om de afaceri, la un eveniment caritabil, fiind excesiv accesorizat. Parerea mea este ca oamenii de afaceri ar trebui sa se limiteze la un ceas si o pereche de butoni de buna calitate. Desigur, verigheta ramane ca accesoriu potrivit in orice situatie.

Ce conteaza mai mult? Aspectul unei bijuterii sau pretul?

Si una si alta. De la un anumit nivel social bijuteriile trebuie sa fie scumpe, insa, obligatoriu, potrivite vestimentatiei.

In cazul domnilor, pentru timpul liber pot apela si la bijuterii fashion, mai putin costisitoare, dar aceasta regula nu este valabila si in cazul doamnelor care pot accesoriza si o tinuta business cu astfel de piese, dar mare atentie la calitatea acestora.

Recomandari pentru oamenii de afaceri, de la Adina Buzatu:

Sa nu faca rabat de la calitate si sa evite accesoriile opulente. Sa isi adapteze stilul pozitiei pe care o ocupa in societate, sa isi aleaga piese vestimentare si o accesorizare corecta, care sa le puna in valoare personalitatea si aspectul fizic iar daca timpul nu le permite sa se ocupe de aceste lucruri, sa apeleze la persoane specializate care ii pot sprijini in acest sens.

#Adina Buzatu bijuterii, #Adina Buzatu stilist, #Adina Buzatu bijuterii barbati, #Adina Buzatu sfaturi oameni afaceri , #Tinuta business