Diamant Golconda, evaluat la 15 milioane de dolari, scos la licitatie

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 10:02
3143 citiri
Diamant Golconda, evaluat la 15 milioane de dolari, scos la licitatie

Un diamant de 76 de carate, evaluat la peste 15 milioane de dolari, va fi scos la licitatie pe 13 noiembrie, la Geneva, au anuntat reprezentantii casei Christie's.

Este vorba de un diamant Golconda, despre care reprezentantii Chritie's afirma ca este cea mai fina piatra din lume, avand un colorit si o structura interna perfecte. De asemenea, este cel mai mare diamant Golconda din lume.

Diamantul provine din minele Golconda din India. Din aceste mine mai provin o serie de pietre nestemate celebre, precum diamantul verde Dresda, diamantul albastru Hope si celebrul diamant Koh-i-Noor (aflat in colectia regala din Turnul Londrei), a spus Rahul Kadika, directorul departamentului de pietre pretioase pentru Elvetia si cele doua Americi din cadrul casei Christie's.

Diamantul, denumit Arhiducele Joseph Diamond, dupa numele unuia dintre fostii lui proprietari, reprezinta punctul central al licitatiei de pietre pretioase pe care casa Christie's o va organiza la Geneva, pe 13 noiembrie.

Potrivit purtatorului de cuvant al acestei case de licitatii, actualul proprietar al nestematei a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Preturile pentru diamantele rare, de calitate deosebita, au crescut in ultimii ani, insa specialistii nu cred ca pretul la care va fi vandut diamantul Arhiducele Joseph va dobori recordurile actuale.

Printre preturile ridicate obtinute in anii trecuti se remarca cel obtinut de diamantul Wittelsbach - o nestemata albastra cu irizatii gri ce dateaza din secolul al XVII-lea -, care a fost vandut de casa Christie's cu 24,3 milioane de dolari, in 2008, la Londra.

In urma cu doi ani, un diamant roz de 25 de carate a fost vandut cu 46 de milioane de dolari de casa Sotheby's, la Geneva, iar in decembrie 2011, celebrul inel cu diamant de 33 de carate care a apartinut actritei Elizabeth Taylor, un cadou primit de la sotul ei Richard Burton, s-a vandut cu 8,8 milioane de dolari.

In 1993, casa Christie's a pus pentru prima data la vanzare diamantul Arhiducele Joseph, pretul de achizitionare fiind de 6,5 milioane de dolari, "echivalentul sumei de 10,5 milioane de dolari din zilele noastre", a precizat Francois Curiel, directorul departamentului international de pietre pretioase din cadrul casei Christie's.

#vanzare diamant licitatie, #diamante licitatie Londra, #diamant Golconda, #diamante India licitatie , #Tinute elegante