Egalitatea intre sexe provoaca depresii in randul barbatilor

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:56
1699 citiri
Egalitatea intre sexe provoaca depresii in randul barbatilor

Barbatii prezinta mai multe simptome de depresie atunci cand partenerele lor se dedica locului de munca si incaseaza un salariu mai mare decat ei, releva un sondaj realizat in Belgia si comentat intr-un articol publicat joi de editia online a publicatiei Le Soir.

"Faptul ca femeia munceste la fel de mult ca si el il poate face face pe barbat sa devina mai agitat si ii poate afecta sanatatea psihica, cu atat mai mult daca ea castiga mai multi bani", explica profesorul belgian de sociologie Piete Bracke. De asemenea, barbatii prezinta un risc mai ridicat de a cadea in depresie daca ajung in situatia de a contribui mai mult decat iubitele lor la treburile casnice, situatie care nu se intalneste si in cazul femeilor.

Potrivit comentatorilor sondajului, aceste rezultate arata ca barbatii se tem ca-si pot pierde statutul, autoritatea si autonomia in relatia de cuplu. "Ei accepta cu greu includerea sarcinilor casnice in responsabilitatile lor cotidiene, la fel ca si faptul ca partenera lor este capabila sa-si castige mai bine existenta decat ei", sunt de parere autorii articolului.

Pentru sociologul citat mai sus, aceste rezultate sunt surprinzatoare. "Am decis sa realizam acest studiu pentru a arata ca am pornit pe drumul unei societati egalitare intre sexe. Dar inca suntem departe" de acest punct, considera el, estimand ca "egalitatea intre sexe in relatiile de cuplu intampina inca rezistenta din partea barbatilor si, in consecinta, femeile nu pot beneficia deplin de o impartire justa a timpului intre activitatea profesionala si treburile casnice".

#discrimare sexe, #egalitate sexe, #disciminare munci casnice , #Viata de familie