Reorganizeaza-ti timpul cu copiii, incepand cu noul an

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 00:00
1850 citiri
Reorganizeaza-ti timpul cu copiii, incepand cu noul an

In aceasta dimineata, ca si in restul diminetilor din ultima vreme, ziua mea si a fetitei mele, Mara, a inceput la 6.20. Pana la 7.15, cand iesim pe usa, avem timp suficient pentru toate ritualurile menite sa ne asigure un start plin de energie, fara stresul presiunii timpului.

Ne ajuta si faptul ca am inceput sa ne organizam in avans, astfel incat sa ne eliberam diminetile de activitatile care pot fi facute dinante. De cu seara, pregatim pachetelul cu mancare si, bineinteles, sticla cu apa si, de sambata, tinutele pentru fiecare zi de scoala din saptamana care va urma.

Diminetile noastre obisnuite de acum, din clasa a IV-a, sunt complet diferite de acelea de la gradinita.

Tipica era cearta de dimineata, izbucnita sub presiunea timpului, ca si Primul Razboi Mondial, sub cele mai diverse pretexte: cum ne imbracam in ziua respectiva, ghiozdanul nu era facut, Mara isi amintea in ultimul moment ca are nevoie de foarfeca sau de lipici, eu nu stiam cu ce sa ma imbrac.

In asa fel incat reuseam sa ajungem la scoala cu 10 minute dupe ce incepeau orele, deja obosite, in cele mai multe cazuri fara pachetel si apa, dand astfel startul unei zile care continua apoi in traficul bucurestean plina de stres, nervi, nemultumire si care ma gasea la finalul ei sfarsita. Dupa care o luam de la inceput.

Cum am reusit sa ajung la scenariul linistit descris la inceput?

Saptamana incepe de sambata

A venit un moment in care, chiar daca faceam parte dintr-o normalitate, respectiv urmam un scenariu pe care il vedeam si la oamenii care ma inconjurau, mi-am luat ragazul sa analizez de ce ajungeam sa repetam acest scenariu din care nu reuseam sa iesim si sa caut solutii de organizare pe care le-am implementat treptat.

Am realizat faptul ca responsabilitatile era bine sa fie asumate si de mine, si de Mara dar ca de fapt eu generam toate problemele, pentru ca eram prea << ocupata >> si nu aveam timp sa imi fac timp. Pe de alta parte, si Mara a inceput sa se gandeasca si, cand mi-am dat seama ca are idei bune, am reintrat pe o logica fireasca a lucrurilor, logica de care uitasem in goana nebuneasca dupa nimic. Mara a inceput sa ma roage sa ii pregatesc lucrurile de cu seara (si sa mi le pregatesc si pe ale mele) si asa am inceput sa gandesc totul altfel.

Vechea vorba "nu lasa pe maine ce poti face azi" a fost aplicata in orice a fost posibil. Saptamana incepe de sambata: terminam toate temele, pregatim toate lucrurile pentru o saptamana si le aranjam in locuri dedicate, gatim, inclusiv pentru pachetel, ne facem toaleta, facem aprovizionarea pentru doua-trei saptamani, acolo unde se poate.

Duminica ne relaxam complet: iesim cu prietenii, mergem la filme, citim, ne facem lista de dorinte pentru saptamana urmatoare. Si apoi urmeaza o saptamana reusita, in care Mara dupa ce isi termina temele - pe care stie ca e bine sa le rezolve repede, complet si bine-, se joaca.

Accepta si solicita ajutor

Intotdeauna vei gasi in jurul tau oameni care isi doresc sa te ajute. Anul acesta, o veche prietena care lucreaza intr-un magazin de tip DIY, mi-a obtinut si ales un brad foarte frumos, la un pret foarte bun; un domn care are o dubita si baiatul prietenei l-au transportat si montat din vreme.

Tot el s-a ocupa si de decorarea terasei. Cum am ajuns sa ma bucur de sprijin, atunci cand am nevoie? Am mentinut legaturi bune cu oameni din jurul meu pe care si eu i-am ajutat cu drag, fara sa astept nimic inapoi.

Iubeste oamenii

Daca nu poti sa-i iubesti, accepta-i. Din orice intamplare, fie ea si aparent negativa, se poate ajunge la un lucru frumos. Si din orice intalnire si conversatie, fie ea cat de mica, poti ajunge sa cunosti lucruri si oameni noi si interesanti.

Atunci cand alegem sa nu se lasam prada prejudecatilor si aparentelor, putem descoperi ca alaturi de noi sunt oameni extraordinari. Am o clienta care, sub masca unei bunicute contabil, ascunde un suflet de aur si o experienta de viata pe masura. In ea gasim mereu un sprijin si un spirit pro-activ pentru cursurile oferite de centrul nostru si actiunile organizate de noi.

Dezvolta-te permanent

Anul trecut in iarna, in urma unor evenimente mai dificile de viata, mi-am dat seama de faptul ca minunile de care avem atata nevoie in momentele critice vin dinauntrul nostru. Am inceput sa citesc si, pentru ca imi doream foarte mult sa inteleg, am ales sa urmez un program de coaching.

Termina mereu ceea ce ai inceput

Aloca-ti timp stabilirii unor orare care sa nu-ti conduca viata dar care sa fie un cadru general in care sa te misti in zilele in care respecti o anumita rutina. Este un obicei care le va fi util si copiilor.

Astfel diminetile mele au devenit treptat startul frumos al unei zile reusite.

Corina Brasoveanu

Managing Partner FasTracKids, Centrul 3 - Barbu Vacarescu

Programul FasTracKids ii pregateste pe copii pentru a avea o viata implinita, pentru a fi lideri de succes. 4 calitati esentiale pe care doar FasTracKids le dezvolta la cei mici: abilitati de comunicare si vorbire; abilitati de lucru in echipa; inteligenta emotionala si relationala; abilitati de rezolvare a problemelor

#reorganizare timp copii, #timp petrecut cu copiii, #timp pentru copii , #Viata de familie