Cum sa faci din Craciun o zi memorabila pentru copil

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
8392 citiri
Cum sa faci din Craciun o zi memorabila pentru copil
Foto: southerncharmportraits.com

Ideea acestui articol s-a nascut odata cu intrebarea pe care mi-a adresat-o fiica unei prietene, de aproape 11 ani: de unde vine Craciunul si ce e cu sarbatoarea asta, de fapt?

Discutand putin cu ea, mai apoi cu alti copii -e drept, mai mici, am realizat un lucru: noi, parintii, pierdem din vedere semnificatia Craciunului, concetrandu-ne atentia pe cadouri, mancare si distractie.

Adica distragerea atentiei, de la ceea ce cu adevarat valoros in trairea acestor zile.

Astfel, crestem copii cu tendinte consumeriste, care primesc atatea cadouri, incat, in unele familii, multe dintre ele raman nedespachetate. Lectia daruirii, pretuirii vietii, impartasirea acestor momente importante pentru familie raman ascunse in spatele lui Mos Craciun, care a devenit personajul principal al povestii.

Va impartasesc putin din ceea ce i-am povestit acestei fete si ma bucur ca nu m-a intrebat mai multe, pentru ca informatiile - atatea cate le am, cu siguranta nu intra in curriculla orei de religie predate la scoala, unde da, copiii invata (doar) despre nasterea lui Isus.

Christmas (Christ-Mass) este o sarbatoare a solstitiului de iarna, pentru renasterea fortei soarelui, in special. Forta solara este denumita Christ de crestini, dar poarta alte denumiri, in alte traditii. Christ nu este un individ, ci un principiu cosmic pe care trebuie sa-l asimilam naturii noastre fizice, psihice si spirituale.

Christ este Ormuz la persani, Krishna la hindusi, Osiris la vechii egipteni, Fu Xi la chinezi, Zeus la greci, Quetzalcoatl la azteci si lista poate continua.

Christ este mentionat - ca principiu cosmic in mii de texte vechi si traditii, cu mii de ani inaintea lui Isus.

Biserica a vrut sa contrapuna o sarbatoare crestina mai ales cultului lui Mitra, zeul soarelui, cult de origine orientala, care prin sec. III facea o serioasa concurenta crestinismului, indeosebi in randurile armatei romane.

Sarbatoarea centrala cadea in jurul solstitiului de iarna (22-23 decembrie), ea fiind privita ca zi de nastere a zeului Soare, invingator in lupta contra frigului si a intunericului - Ziua de nastere a Soarelui nebiruit, pentru ca, de aici inainte, zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.

Foto: tradeford.com

Cine este Mos Craciun?

Un alt mit - creat al acestei sarbatori - si care, in multe case, inlocuieste Craciunul, este Mos Craciun. Mos Nicolae este, de fapt, adevaratul Mos Craciun, mai ales in traditia Bisericii.

Mos Craciun, asa cum il stim noi - imbracat in haine rosii (care, multi dintre voi stiti dejà asta, au fost create de brandul Coca-Cola in reclamele lor!), avand barba si o sanie trasa de reni, a fost inventat la inceputul secolului al XX-lea. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos, prescurtarea de la Sinter Niklaas - Sfantul Nicolae.

Ei bine, nu chiar asa i-am povestit fetei...dar intelegeti esenta Ceea ce am vrut, totusi, sa scot in evidenta este ca aceasta principala sarbatoare crestina are la baza un principiu important: acela al nasterii si al comuniunii cu natura. Si mai mult, nu este doar a crestinilor.

Nu intentionez sa va tin o lectie despre semnificatia colindului, a bradului impodobit, dansul caprei si Ignatului. Sunt sigura ca toate aceste informatii sunt de gasit la un click distanta, ca mai toate informatiile, acum.

Gasiti rabdarea de a povesti

Va propun, totusi, sa cautati putin in spatele traditiilor primite ca atare si sa le explicati semnificatia, intai pentru voi, apoi pentru copii. O sa fiti uimiti cat de atenti vor fi copiii la auzul acestor povesti si cat de entuziasti vor dori sa impartaseasca si prietenilor lor, de toate varstele, ce de lucruri minunate stiu ei despre toate traditiile de Craciun.

Inlocuiti, pentru copii, febra cumparaturilor si cadourilor cu discutii deschise despre oamenii dragi din viata voastra si ceea ce le place sa faca, despre interesele lor. Ajutati copiii sa gandeasca si sa aleaga cadouri cu sens, venite din suflet.

Povestiti-le, atunci cand gatiti impreuna, despre traditii, despre sufletul pe care il puneti in mancare si despre frumusetea de a darui. La masa de Craciun inchideti televizorul si povestiti despre anul care a trecut, despre ceea ce ati invatat din el, despre cum veti fi mai buni anul care vine.

Chemati la voi un prieten singur, si demonstrati astfel copiilor vostri ce inseamna grija fata de ceilalti. Gatiti simplu si cumpatat, aratand copiilor ca aceasta sarbatoare nu este despre a manca incontinuu (ceea ce un copil mi-a povestit, despre Craciunul de anul trecut ).

Asezati sub brad mai cu seama daruri simbolice, cu suflet, decat obiecte cumparate pe ultima suta de metri, sub povara stresului, in vreun mall in drum spre casa, impachetate de-a gata.

Implicati copiii in confectionarea ornamentelor de brad si cadourilor- se vor bucura enorm, atat ei, cat si cei care le vor primi. Va voi oferi cateva idei, mai jos.

Stiu ca, atunci cand familiile se aduna de Craciun, fiecare isi doreste sa faca un cadou copiilor din familie, astfel ca Mosul este mai mult decat generos, trecand prin atatea case. Daca puteti discuta cu familia si cu prietenii despre asta, va incurajez sa pastrati inca vie bucuria unui copil atunci cand desface un cadou, fara a-i oferi, cu acest prilej mai multe decat poate deschide.

O idee foarte buna este ca, inainte de Craciun, sa faceti ordine in jucarii: copilul, impreuna cu parintii, alege jucariile pe care doreste sa le ofere, pentru a face loc celor noi. Jucariile vechi pot fi impachetate frumos si daruite de copil unui prieten, sau unui copil cu mai putine jucarii.

Daca aveti timp de investit in cadourile de Craciun - sau doriti nu numai sa economisiti, dar sa inventati activitati minunate seara impreuna cu copiii vostri, iata ce-ati putea confectiona impreuna cu ei, pentru familie si prieteni:

Ghivece cu flori sau ierburi aromatice, pictate manual

Puteti reintineri ghivecele din ceramica depozitate in boxa sau pe balcon, pictandu-le impreuna cu copilul - orice desen e bun! Puteti pune seminte in ghiveci (busuioc, rosmarin) si creste plantutele impreuna cu copilul.

Daca timpul nu le mai da voie sa creasca pana la Craciun, sunt pline pietele de astfel de plante, pe care le puteti transplanta in ghiveciul vostru. Puteti aseza langa ghiveci si o reteta simpla in care ierburile aromatice pot fi folosite, reteta scrisa chiar de copil!

Foto: goodseed.com

Biscuiti si turta dulce

Copiii adora sa "bucatareasca". Exista in multe magazine o serie de cutii metalice foarte potrivite sa primeasca in ele biscuitii sau turta dulce gatite de voi in casa, impreuna cu copilul. Le puteti orna cu nuci, bomboane sau glazura.

Hartie de impachetat

Puteti inlocui hartia de impachetat colorata - si deloc ieftina, cu o hartie simpla, maro, pe care sa o pictati impreuna cu copilul. Fiecare cadou este astfel personalizat.

Rame pentru fotografii

Gasiti la magazine rame simple, din lemn natur, care pot deveni opere de arta in mai putin de o ora! Le puteti picta, puteti lipi pe ele nasturi, scoici, flori uscate, bucati mici de panza sau dantela, iar bunicii se vor bucura mult sa aiba pe noptiera fotografia nepotilor lor intr-o rama facuta chiar de mana lor.

Sperand ca v-am facut pofta sa va jucati cu copiii si altfel, dand un sens diferit Craciunului, mai aproape de ceea ce este el, va doresc Sarbatori frumoase si copii darnici si frumosi, mai ales pe dinauntru!

Urania Cremene

Expert in Romania Parent's Toolshop

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cine este Mos Craciun, #Craciun copil, #Urania Cremene parenting, #parenting Craciun , #Viata personala