Matei Pavel: Craciunul inseamna bucurie fara motiv

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 00:00
2686 citiri
Matei Pavel: Craciunul inseamna bucurie fara motiv

Matei Pavel, tanarul antreprenor care in 2013 a inceput un proiect online cu Android, este extrem de pasionat de perioada Craciunului. Traieste din plin fiecare clipa din aceste zile, dar acum ii cere Mosului ceva mai special: "Ii voi cere o crestere sustinuta a sistemului de operare Android, sper sa se descurce", spune Matei Pavel.

Tot la capitolul "dorinte serioase", se incadreaza si o dorinta legata de simplificare proceselor "care tin de luat si dat bani": "de la finantarea prin fonduri europene pana la calculul si plata taxelor multe si diverse pe care niciodata nu reusesc sa le retin", completeaza acesta.

Revenind la amintirile dragi, fiecare Craciun il petrecea acasa, cu familia, insa acum priveste cu alti ochi "oportunitatile" din preajma Craciunului: "Daca as fi avut atunci o mentalitate de antreprenor, mi-as fi facut o echipa de colindatori, am fi identificat cartiere cu oameni instariti ai am fi trait "boiereste" in ianuarie. In traducere libera: si mai multa ciocolata, in speta Albeni si Toffifee", declara acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Ce inseamna pentru dumneavoastra Craciunul?

Bucurie fara motiv. Am niste reflexe neconditionate cand vine Craciunul, ma entuziasmez de toate aspectele lui, de la timpul petrecut cu cei apropiati pana la brad, cadouri, camionul Coca Cola sau filmele de sezon. Desi nu-mi amintesc foarte bine Craciunurile de cand eram mic, cred ca la noi in familie se uitau toate grijile si se concentra toata lumea sa aiba cateva zile magice. Eu am extins traditia si ma asigur ca magia incepe pe 1 Decembrie.

Cum si unde sarbatoriti Craciunul? Sunteti adept al Sarbatorilor traditionale sau preferati ceva mai neconformist?

Acasa la mine, acasa la ai mei si acasa la parintii Silviei, destul de traditional. Imi place senzatia de apropiere cu familia cand ne asezam toti la masa.

Anul acesta am facut bradul de 1 Decembrie si de atunci ne uitam in fiecare seara la cel putin un film de Craciun.

Ne plimbam prin magazine de decoratiuni, pe bulevardele luminate, dam ture seara cu masina prin cartiere de case sa vedem cum si-au imbodobit oamenii ferestrele si care sclipeste mai tare sau care gazduieste cel mai probabil un Grinch.

In plus, toata luna Decembrie este un efort monumental de a gasi cadourile perfecte si mai ales de a pastra surprizele pe care multi oameni au un talent innascut de a le strica, nu din rautate, cat dintr-o intuitie foarte enervanta.

Care va este cea mai draga amintire de Craciun?

Fiecare Craciun in parte il inlocuieste pe cel anterior drept "cel mai frumos Craciun". Cel mai tare cadou l-am primit prin clasa a sasea, la 12-13 ani. Am primit un Gameboy Pocket si un reportofon.

Nici acum n-am reusit sa trec de a doua pestera din varianta de atunci a jocului Zelda, dar am citit undeva ca ar fi un bug in joc. Sper sa fie adevarat, altfel nu da foarte bine povestea, nu?

Va amintiti de vreo investitie facuta cu banii stransi "la colindat"?

Nu prea am fost la colindat, de sarbatori stateam mai mult in casa. Ii colindam pe ai mei, dar nu mai stiu ce-mi cumparam cu banii, probabil niste nimicuri.

Daca as fi avut atunci o mentalitate de antreprenor, mi-as fi facut o echipa de colindatori, am fi identificat cartiere cu oameni instariti ai am fi trait "boiereste" in ianuarie. In traducere libera: si mai multa ciocolata, in speta Albeni si Toffifee.

Albeni era ciocolata mea preferata de pus in pom in copilarie. Acum ii spunem "miracol de Craciun".

Ce i-ati cerut lui Mos Craciun anul acesta?

Bine ca mi-ai amintit, am fost asa ocupat ca am uitat sa-mi redactez "scrisoarea". Ii voi cere o crestere sustinuta a sistemului de operare Android, sper sa se descurce.

Ce fel de Mos Craciun sunteti? Ce va place sa daruiti si cum alegeti cadourile pentru familie, prieteni?

Imi place sa fac cadouri foarte personale, sa gasesc fix ce-si doresc oamenii, dar ma tradeaza memoria. In fiecare an imi propun sa fiu atent la ce zic cei apropiati ca si-ar dori, ca de Craciun sa am deja lista facuta dar uit prea usor si in ultima saptamana inainte de Craciun sunt suparat ca nu stiu de unde sa incep.

Am norocul sa am multi prieteni apropiati, dar cu fiecare an este din ce in ce mai greu sa fac fata. Poate ca ar trebui sa-i cer lui Mos Craciun o "capacitate de stocare" mai de incredere.

Daca ar fi sa-i cereti Mosului o masura economica pentru mediul de afaceri, care ar fi aceasta?

I-as cere o simplificare a tuturor proceselor care tin de luat si dat bani: de la finantarea prin fonduri europene pana la calculul si plata taxelor multe si diverse pe care niciodata nu reusesc sa le retin.

Aveti o urare pentru romani in prag de Sarbatori?

Le doresc sa nu se mai planga de ce "li se impune" sau ce "nu li se da" si sa se concentreze mai mult pe a-si construi singuri un viitor de care sa fie mandri.

Linistea, fericirea, stabilitatea emotionala dar si cea financiara - nu vin de la stat sau de la UE. Si daca vor schimbari reale, sa inteleaga ca schimbarile vin din interiorul sistemului.

Trebuie sa faca parte din sistem inainte de a avea speranta de a-l schimba. Discutiile de la bere, din piata, de langa aparatul de apa - nu schimba nimic. Le doresc curaj sa se implice cu adevarat in schimbarile pe care le doresc.

Iar pentru cei care isi cauta o cariera, sa invete sa programeze ca avem o gramada de locuri de munca pentru ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Matei Pavel Craciun, #Matei Pavel Android, #antreprenor online , #Viata personala