Romanii devin tot mai preocupati de dezvoltarea personala

Marti, 18 Martie 2014, ora 16:55
1669 citiri
Romanii devin tot mai preocupati de dezvoltarea personala

Cum pot deveni un parinte mai bun, un angajat mai motivat, ce trebuie sa fac pentru a fi mai fericit, pentru a avea relatii mai bune sau cum imi pot atinge obiectivele. Acestea sunt doar unele dintre intrebarile la care romanii cauta raspuns prin dezvoltarea personala, un domeniu care s-a dezvoltat din ce in ce mai mult in ultimii ani.

In acest timp, zeci de experti din diferite domenii (coachi, psihologi) au discutat despre problemele mentionate cu mii de persoane din tara, iar interesul pentru aceasta zona continua sa creasca. Un studiu efectuat in perioada februarie 2013-februarie 2014 pe un esantion de 5.097 de persoane, desfasurat pe site-ul Flrorin Rosoga arata cum se dezvolta personal romanii si care sunt provocarile lor.

3 din 4 romani vor sa aiba mai multa incredere in fortele proprii

Avand in vedere nevoile lor si ce vor sa reuseasca prin dezvoltarea personala, peste 70% dintre ei spun ca vor sa aiba mai multa incredere in ei si in fortele proprii. 65% dintre afirma ca vor sa invete sa isi stabileasca obiective si sa le urmareasca pana la realizare, urmatoarele raspunsuri fiind sa isi dezvolte inteligenta emotionala (60% dintre ei) si sa isi corecteze defectele (58%).

Alte obiective personale tin de gestionarea timpului pentru a-l imparti eficient, o alimentatie sanatoasa sau cum sa devina parinti mai buni.

In ceea ce priveste piedicile care stau in calea schimbarilor dorite, 49% au spus ca se tem sa spuna nu, ca sa nu lezeze alte persoane, 45% au invocat lipsa timpului si organizarea defectuoasa a lui, 43% lipsa de incredere ca pot reusi si 39% lipsa banilor. Cele mai rar intalnite cauze au fost demotivarea (14%), nefericirea in relatia de cuplu (14%) si problemele de sanatate (9%).

Cartile si experientele de viata sunt cele mai cautate

Materialele de dezvoltare personala folosite sunt diverse, cele mai multe persoane cautand informatii in mai multe medii si suporturi. 68% cauta carti si reviste, 67% invata din experientele din viata de zi cu zi, 66% de la prieteni si oameni de calitate, 63% online si 38% de la diverse cursuri si seminarii.

Resursele online disponibile sunt reprezentate de materiale motivationale pe diferite teme, studii psihologice menite sa explice sursele problemelor intalnite de oameni si sa ofere alternative pentru rezolvarea lor sau chiar cursuri care sa ii ghideze pas cu pas in drumul spre dezvoltare personala.

"Am pus mana pe prima mea carte de dezvoltare personala cu 18 ani in urma, la cativa ani dupa '89. La acel moment existau prea putine carti din domeniu, iar internetul inca nu era disponibil publicului larg, asa ca a trebuit sa descopar tot ce vroiam sa cunosc in putinele carti existente in librarii si biblioteci.

Cand am inceput blogul florinrosoga.ro am vrut sa scriu despre experientele mele si ceea ce am invatat din ele. Pe parcurs, am inceput sa ma concentrez pe articole cu continut util, care sa adune idei ce pot fi aplicate imediat. In ultimii ani am observat un interes crescut pentru subiect, iar studiul continuu m-a ajutat sa imi dau seama ce vor romanii sa descopere in materie de dezvoltare personala", a spus Florin Rosoga.

Chiar daca interesul pentru dezvoltarea personala a crescut in ultima vreme, romanii cauta initial solutii rapide, care sa nu presupuna efort. Insa, pe masura ce isi dau seama ca sunt probleme complexe, pentru care trebuie sa lucreze, sunt dispusi sa se concentreze si sa se auto-disciplineze.

In plus, pentru a rezolva problema mentionata de ei, legata de gestionarea timpului, pe 18 martie a fost lansata agenda "Gata cu Scuzele!", un sistem complet de gestionare a timpului si obiectivelor personale. Agenda poate fi descarcata de aici.

#Dezvoltarea personala, #romania dezvoltare, #florin rosoga , #Viata personala