Urania Cremene: Cum sa-ti faci timp pentru copil

Sambata, 10 Martie 2012, ora 00:00
3403 citiri
Urania Cremene: Cum sa-ti faci timp pentru copil

Timpul alocat copilului tau trebuie gestionat in acelasi mod in care iti faci timp pentru o intalnire de afaceri: prin planificare. Aici, ca si in orice alta relatie, calitatea timpului petrecut cu copilul tau este de multe ori mai importanta decat cantitatea acestuia.

Succesul in afaceri se obtine foarte greu, cu mult efort si sacrificii, iar copilul tau are cel mai mult de suferit in aceasta situatie. Despre dificultatea in care te afli si modalitatile de a iesi din astel de situatii iti vorbeste Urania Cremene, primul expert in parenting din Romania.

"Daca macar o zi din saptamana iti propui sa pleci de la birou sa-ti iei copilul de la gradinita/scoala si sa-ti petreci dupa amiaza cu el, e un castig. Dar sa-ti petreci dupa-amiaza cu copilul tau, fara televizor, fara a-l cara cu tine in locuri in care e doar spectator, ci implica-te impreuna cu copilul tau acele 3-4 ore si stai pe covor langa el, joaca-te cu masinutele, citeste-i povesti, mergeti in parc cu bicicleta - fa din acele 3 ore un timp memorabil pentru copilul tau!", te sfatuieste specialistul.

Daca activitatea ta este atat de intensa incat timpul petrecut cu copilul este foarte putin, expertii te sfatuiesc sa eviti sentimentul de vinovatie in acest sens si sa oferi maximum din cat poti oferi, dar cu totul! Cu bucurie! .

Este extrem de important sa nu te simti vinovat, fiindca asta duce la o serie de comportamente nedorite, atat ale parintelui, cat si ale copilului. De exemplu, "parintii care se simt vinovati, cumpara dragostea copilului si vin acasa cu o serie de jucarioare, dulciuri, cedeaza presiunilor facute de copii si sunt lipsiti de consistenta in stabilirea regulilor, etc", explica Urania Cremene.

"Copiii simt vinovatia la randul lor si, in afara de alte comportamente problema (cautarea atentiei parintelui prin orice mijloace, 'crize' de plans pentru a obtine ceva sau specularea fisurilor in regulile stabilite), pot aparea si tulburari de somn, copiii nemaidorind sa mearga la culcare, fiindca simt ca pierd ceva", adauga aceasta.

"Important este de asemenea sa fii sustinut de parintele care isi petrece mai mult timp cu copilul, care sa-I ofere acestuia un mar - de exemplu, venind ca din partea ta, sa vorbeasca mult despre tine si cat de tare iti este dor, cat de mult iti iubesti copilul, sa-l suni in fiecare zi cand esti plecat, sa fii acolo in momentele importante: serbari, meciuri de fotbal, sarbatori in famile, zile de nastere", sustine specialistul.

Poti sa fii un om de cariera, de succes, si in acelasi timp sa fii un parinte bun?

Exista foarte multi oameni care au reusit sa fie parinti buni si sa-si tina si firmele in crestere. Totul tine de consistenta, coerenta si, nu in ultimul rand, un foarte bun stress management. "Daca iti pierzi simtul umorului, esti pierdut!", considera expertul in parenting.

Un manager de succes este de multe ori un parinte bun, fiindca are abilitatile necesare de a comunica, de a lua decizii, de a negocia, de a oferi feedback, de a face coaching, de a influenta, de a rezolva probleme, de a planifica, si multe altele... care se aplica perfect simetric si in parenting, spune Cremene.

Ea subliniaza ca "singura problema care apare la unii dintre oamenii de succes sau de cariera, este nevoia foarte prezenta si conturata de a detine controlul. Daca astfel de parinti sunt totusi capabili sa realizeze ca, la fel ca si in management, cooperarea si convingerea este mai buna decat obedienta sau constrangerea, si in parenting idea se pastreaza: vei avea un copil mult mai cooperant daca, dupa ce stabilesti regulile, ii permiti sa aleaga si sa ia decizii intre aceste limite, in loc sa-i impui sau sa-i spui constant ce sa faca si ce sa nu faca".

Expertul in parenting iti ofera si un exemplu concret: "daca temele trebuie facute - aceasta fiind limita, copilul poate decide daca le face acum sau mai tarziu, singur sau cu ajutor, etc. Este o cale de a fi parinte "bun": sa-ti inveti copilul sa fie independent, sa gandeasca pentru el, sa ia decizii si sa-si rezlve propriile probleme, initial cu ajutor, apoi pe cont propriu".

Greseli frecvente pe care un om de afaceri le face in relatia cu copilul sau

Potrivit Uraniei, trei dintre cele mai frecvente greseli sunt: mita, rasfatul si stimularea ego-ului si a imaginii de sine versus stima de sine.

Mita

"Din lipsa de timp si din proasta inteleasa stimulare a motivatiei, oamenii foarte ocupati tind sa ofere 'mite' copilului, conditionandu-i comportamentul pozitiv de obtinerea unei recompense, intr-o formulare de genul: 'Daca iei mananci salata, primesti inghetata'. Si ce e rau cu asta, o sa ma intrebi? O sa-ti raspund ca functioneaza, dar pe termen scurt".

"Daca la 4 ani merge cu inghetata, la 14 ani ce mai faci? In plus, copilul va face doar atata timp cat va primi, pe cale de consecinta alfel nu va face ceea ce trebuie. Motivatia externa trebuie inlocuita cu motivatia interna. Culmea, managerii stiu sa faca asta cu angajatii lor, insa nu se gandesc ca si la copii principiul se pastreaza..."

Rasfatul

"Din cauza sentimentului de vinovatie, oamenii de afaceri cumpara iubirea copilului, care ajunge sa nu se mai bucure de...nimic. Atentie: rasfatul nu inseamna iubire prea multa, ci incalcarea constanta a propriilor reguli."

"De exemplu, daca un copil doreste o prajitura, si parintele spune initial nu, fiindca regula este sa nu mancam prajituri decat dupa masa, si copilul incepe sa planga, adesea parintele cedeaza. Ce se intampla pe termen lung? Copilul invata ca, daca plange, primeste ce doreste. Asta face viata dificila tuturor din famile."

Stimularea ego-ului si a imaginii de sine versus stima de sine

"Oamenii care au reusit in viata se simt mandri de ei si multi oameni de afaceri se mandresc foarte mult cu realizarile lor, ceea ce e firesc, doar ca propriii copii primesc in reflexie imaginea parintilor si si-o atribuie.

Se considera pe cale de consecinta cei mai frumosi, cei mai destepti, cu cele mai multe posibilitati si tind sa stabileasca relatii bazate pe putere si intimidare. Oferiti copiilor perspective diferite si lasati-i sa se joace cu copii din alte clase sociale, sa ia contact cu lumea reala si sa-si primeasca partea de frustrare de a nu obtine absolut orice, fiindca voi ati reusit in viata tocmai datorita acestor lucruri.

Si...nu veti fi mereu langa ei sa-i salvati sau sa-i sustineti sa nu cada. Cresteti viitori adulti independenti, centrati in ei insisi si cu incredere in propria presoana, nu in ceea ce au, la nivel de posesii".

Prioritatile tale in educatia copilului

Urania Cremene aduce in discutia sintagma "Cei 7 ani de acasa", vorba care la noi in popor este similara cu bunul simt pe care l-ai primit sau nu de acasa inainte sa mergi la scoala.

Aceasta vorba, se pare ca are de fapt o alta radacina si alte intelesuri: "vorba asta vine de la evrei, pentru care primii 7 ani erau cruciali in viata unui om, pentru ca in acest timp trebuia sa stie 3 lucruri: cine este, ce va face in viata si cu cine se va insoti in viata, in asa fel incat sa devina mai mult din ceea ce este. Iti dai seama? Sa stii lucrurile astea pana la 7 ani, ce start grozav primesti in viata", spune expertul.

Prioritatile in educatia unui copil sunt, din perspectiva expertului in parenting, urmatoarele: sa-l observi, sa-l pui la incercare si sa vezi la ce se pricepe copilul tau, care sunt inclinatiile lui, ce talente sau abilitati innascute are: ii place mai degraba sa se zbenguie, sau poate sta linistit 1 ora facand un puzzle? Ii merge mintea la calcule, sau mai degraba are inclinatii artistice?

"Incercati si vedeti unde ii place, unde da rezultate si cereti sinceritate din partea profesorilor si instructorilor de tot felul: are vreo treaba copilul meu cu muzica, sau mai bine o lasam balta?", spune Cremene.

Specialistul te sfatuieste sa nu fortezi copiii sa faca activitati care nu le fac placere, doar pentru a indeplini o dorinta nerealizata in copilaria ta, sau pentru ca iti vezi copilul ca pe un talent innascut in orice.

"Rolul nostru ca parinti, pentru a ma intoarce la ce-l de-al doilea lucru pe care il invata un copil pana la 3 ani - ce va face, este sa-l ajutam sa-si gaseasca propriul drum, nu sa-l fortam catre ceea ce credem noi ca-i mai bine pentru el. Asta daca doriti ca actualul copil sa devina un viitor adult fericit. Asta vor toti parintii, asa-i?", concluzioneaza Urania Cremene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#timp pentru copil, #relatie copil, #timp familie afaceri , #Viata personala