Apartamentele vechi "au succes" la Prima Casa

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 23:59
3130 citiri
Apartamentele vechi "au succes" la Prima Casa

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat pana in prezent garantii pentru 2.853 de contracte de credit prin programul Prima Casa, a declarat sambata, la Realitatea TV, premierul Emil Boc, precizand ca prezinta informatii de ultima ora de la presedintele Fondului, informeaza NewsIn.

"Despre Prima Casa, vreau sa stiti ca pana in momentul de fata, potrivit informatiilor oficiale pe care le am de la presedintele Fondului, au fost analizate si solutionate favorabil si transmise bancilor decizii cu contracte de garantare pentru 2.853 de beneficiari", a spus Boc.

El a precizat ca alte 289 de documentatii sunt in lucru, iar 314 dosare au fost retrimise pentru corecturi la banci, "pentru ca aici a aparut blocajul".

In 15 septembrie, Fondul de Garantare anunta, intr-o conferinta de presa, ca a transmis bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari, dupa primele doua luni de la demararea programului,si ca a returnat bancilor 314 dosare incomplete sau cu erori.

"Casele vechi predomina pana in acest moment, dar 53% dintre solicitari sunt apartamente de doua camere, 26% sunt apartamente de 3 camere", a mai spus Boc.

Premierul a mentionat ca garantia medie acordata de stat este de 47.200 euro, iar pretul mediu de achizite se ridica la 53.700 euro, "deci cand ne-am orientat spre 60.000 (euro) am facut bine".

Intr-un interviu acordat Bloombiz, analistul economic Liviu Voinea considera ca Prima Casa este asemenea unui ceas stricat.

"Eu cred ca programul Prima Casa este ca ceasul care mi s-a stricat de dimineata. Toate indicatoarele continua sa functioneze: secundarul, cronometrul,intr-un ritm alert. Banca isi face business-ul, omul isi ia apartamentul, dezvoltatorul imobiliar isi vinde apartamentele. Toate rotitele se misca dar ceasul sta pe loc."

"Acest program nu are efect de antrenare in economie pentru ca permite si achizitia caselor deja construite deci muta banul din buzunarul statului in buzunarul dezvoltatorului imobiliar, care il muta in buzunarul bancii care, mai apoi, il scoate din tara", a declarat Liviu Voinea.

In opinia directorului executiv al GEA, programul Prima Casa seamana, ca si consecinte pe termen mediu, cu subprime-ul din SUA.
" Ce face teoretic programul Prima Casa? Daca ar functiona, ar permite celor care nu ar putea sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Ce-au facut inovatiile pe termen mediu de tip subprime? Le-a permis celor care nu puteau sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Vine un moment in care, daca te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, renunti la casa respectiva, se intoarce casa la stat, nu-ti poti plati ratele."

Programul guvernamental Prima Casa, demarat in iulie, presupune garantii de stat de 1 miliard de euro, prin intermediul FNGCIMM, pentru creditele ipotecare acordate de banci la cumpararea primei locuinte de catre persoanele fizice. 

#boc, #casa, #dosare, #garantii, #locuinte, #prima , #stiri Liviu Voinea