BNS: Cresterea salariului minim reduce discrepanta salariala public-privat

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 00:19
1373 citiri

Stimularea cresterii salariilor in sectorul privat prin cresterea salariului minim, intrucat sunt mai multi angajati la privat platiti cu salariul minim, ar putea duce la reducerea inegalitatii intre salariile dintre public si privat, potrivit unor analize facute de Blocul National Sindical, arata Mediafax.

Cresterea salariilor din sectorul public de la 4,8% din PIB in 2004 la 8,4% in 2008 si 9,5% in 2009 pe fondul scaderii PIB in acel an, a adus mai multa inegalitate in sectorul public.

Impactul scaderii salariilor in sectorul public in 2010 se concretizeaza intr-o reducere a discrepantei salariale public-privat, se arata in studiul BNS, prezentat de economistul Liviu Voinea. 

Exista un anumit grad de inegalitate intre remuneratiile din sectorul public si cele din sectorul privat, exista de fapt o inegalitate mai mare in interiorul sectorului public. O scadere a tuturor salariilor din sectorul public cu acelasi procent nu remediaza aceasta inegalitate, ci, din contra, o adanceste, potrivit BNS.

Reforma salariilor trebuie sa ia in considerare pe cei cu salarii mari si foarte mari din sectorul public si care nu fac in prezent obiectul Legii salarizarii unitare; sa reduca numarul angajatilor cu functii de conducere (care sunt si mai bine platiti); sa permita accesul salariatilor de la stat cu salarii mici la salariile din proiectele finantate cu bani europeni, in afara legii salarizarii unitare (salariatii sa poata opta pe o perioada determinata pentru salariile din fonduri europene, eliberand astfel de cheltuieli si bugetul public). In acest fel se pot reduce inegalitatile cele mai grave de salarizare, si anume acelea din interiorul sectorului public, a explicat Voinea.

Sectorul public concentreaza aproximativ 21 la suta din forta de munca, iar fondul total de salarii este de 25% din cheltuielile bugetare.


In administratia publica a crescut numarul angajatilor cu 44% (de la 3,75% din forta de munca in 2004 la 5,15% in 2007 si la 5,4% in 2009), in schimb numarul angajatilor din companii de stat si servicii publice s-a redus cu un sfert (de la 20% in 2004 la 16,5% in 2007 si 15,5% in 2009).

Salariul mediu este mai mare in sectorul public decat in sectorul privat: 1203 lei comparativ cu 998 lei in 2009 (plus 20,5%), 907 lei comparativ cu 746 lei in 2007 (21,6%) si 539 lei comparativ cu 440 lei in 2005 (22,4%). Salariul minim este de doua ori mai frecvent in sectorul privat.

Sectorul public angajeaza de doua ori mai multi absolventi de universitate decat sectorul privat (aproximativ 40% fata de aproape 20%).

Sectorul public angajeaza mai multe persoane cu experienta si mai putine persoane fara experienta, a mai spus Voinea.

Salariile cresc odata cu educatia si experienta si scad pentru femei si pentru angajatii part-time. Rezultatele arata o superioritate in domeniul public, adica la aceleasi caracteristici si pregatire, un angajat din sectorul public castiga cu 41 lei in plus in 2004, 64 lei in 2007 si 85 lei in 2009.

Inegalitatea in interiorul sectorului public este mai mare decat in interiorul sectorului privat, si s-a redus mai incet in ultimii ani in sectorul public decat in cel privat, a adaugat Liviu Voinea.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#salariu minim, #forta de munca, #sector public, #sector privat, #angajati , #stiri Liviu Voinea