Caderea imobiliarelor cu 40%, salvarea creditarii

Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:26
2144 citiri
Caderea imobiliarelor cu 40%, salvarea creditarii

Preturile la apartamente trebuie sa mai scada cu 35%-40%, pentru a porni un mecanism ce ar avea ca rezultat relansarea creditarii. Fondurile de salvare, care pandesc oportunitati de investitii in toate tarile afectate de criza, ar putea da tonul la constructii, vanzari de apartamente si ar ajuta la eliberarea bancilor de sub greutatea creditelor neperformante.

Lumea financiara se afla in fata unui viitor marcat de restrictii si reguli dure. Este mesajul transmis de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vocea cu cea mai mare greutate din finantele romanesti, care nu poate sa nu genereze valuri.

Omul de afaceri Niels Schnecker crede ca mesajul nu se referea strict la Romania.

"Guvernatorul a vorbit de reguli in pietele financiare internationale, acolo unde va fi o separare intre bancile de investitii si comerciale, pentru a evita ceea ce s-a intamplat inainte de criza", a spus consultantul financiar, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, creditarea din Romania nu se va schimba cu mult in urmatoarele luni. Cand se va schimba? Cand asteptarile privind situatia finantelor personale se vor imbunatati.

Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), arata cum "creditarea depinde nu de restrictii, nu de nivelul dobanzii, ci de venitul disponibil al populatiei si al firmelor si de asteptarile privind venitul viitor".

Logica este una simpla. In perioada de boom economic, lumea isi permitea sa se imprumute cu dobanzi de 20%, stiind ca salariul creste cu 25%. "Acum, nu se mai imprumuta nici cu 2%, pentru ca maine s-ar putea sa nu mai aiba job", a explicat, pentru Ziare.com, directorul GEA.

Creditarea este ciclica, a adaugat si Voinea, subliniind importanta puterii de cumparare. "La fel cum si preturile la imobiliare depind tot de puterea de cumparare".

In opinia omului de afaceri Silviu Prigoana, sistemele de creditare ar putea chiar fi relaxate si populatia tot nu se va imbulzi in banci. "Doritorii de credit nu mai pot lua, au deja, nu mai pot rambursa ce au in momentul de fata", a declarat acesta.

Citeste continuarea pe ziare.com

#creditare, #piata imobiliara, #imobiliare, #preturi apartamente, #relansare creditare , #stiri Liviu Voinea