Capitala, centrul crizei de muncitori necalificati

Luni, 26 Noiembrie 2007, ora 10:31
1833 citiri
Capitala, centrul crizei de muncitori necalificati

Criza de muncitori necalificati din Capitala este mai acuta chiar decat cea de personal calificat si specialisti. Daca salarizarea din zona personalului calificat s-a apropiat de cea practicata in restul Europei, la nivelul muncitorilor necalificati, diferentele sunt inca mari intre piata locala si strainatate, ceea ce a perpetuat exodul de muncitori in Spania sau in Italia. "In Capitala, deficitul este critic, mai ales la nivelul muncitorilor necalificati. Daca, in celelalte zone, companiile pot inca sa apeleze la forta de munca din proximitatea oraselor, datorita ritmului rapid de dezvoltare, Bucurestiul si-a epuizat resursele", spune Larisa Condriuc, consultant in cadrul Manpower Romania, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala de resurse umane. Una dintre industriile cele mai afectate o reprezinta constructiile, unde ponderea personalului necalificat variaza intre 25-30%, in functie de proiect.

"Bucurestiul atrage mai usor muncitorii specializati din tara, fiind o zona cu crestere economica importanta. Muncitorii necalificati insa sunt mult mai greu de atras", spune Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). Potrivit acestuia, salariul minim brut pentru un muncitor necalificat este, in prezent, de 570 de lei (circa 160 de euro) si asa va ramane, probabil pana in 2009.

"Diferentele de salarizare a personalului inalt calificat intre Romania si celelalte state ale UE nu sunt foarte mari, in unele cazuri putem vorbi de salarii comparabile. Pe segmentul muncitori necalificati se pleaca mai usor in strainatate din pricina salariilor, dar si a conditiilor de munca", spune Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Companiile din Bucuresti pot gasi, in prezent, mai usor specialisti si manageri decat muncitori necalificati, sunt de parere specialistii in resurse umane.

"Oamenii valorosi sunt dificil de gasit la nivelul intregii tari, insa, in Capitala, deficitul este critic la nivelul muncitorilor necalificati", spune Larisa Condriuc, consultant in cadrul Manpower Romania, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala de resurse umane.

Datorita ritmului rapid de dezvoltare si a numarului mare de optiuni pe care companiile il ofera, specialistii sunt mai usor de atras din alte zone ale tarii. "Bucurestiul ramane, in continuare, orasul cu ofertele cele mai tentante din punct de vedere financiar. In ceea ce priveste specialistii, acestia pot fi atrasi si din alte orase, insa ramane problema termenului la care se reuseste inchiderea unei pozitii pentru care este nevoie de competente de nisa", explica Condriuc. Spre deosebire de Capitala, la nivel regional exista pozitii de specialisti si manageri pentru care competentele solicitate nu sunt disponibile local. Cele mai multe solicitari de personal vin din domeniile IT, bancar, inginerie, management si constructii.

Continuarea in <a href=http://www.standard.ro/articol_20384/capitala__centrul_crizei_de_muncitori_necalificati.html>Standard</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.