Consumul de produse romanesti ne va scoate din criza

Vineri, 14 August 2009, ora 09:36
2673 citiri
Consumul de produse romanesti ne va scoate din criza

Consumul de produse romanesti ne va scoate din criza Doua dintre cele mai mari puteri economice ale UE, Germania si Franta, au depasit recesiunea ca urmare a cresterii consumului, potrivit Eurostat.

In Romania se aplica masuri de stimulare a consumului, insa analistii sunt de parere ca mai intai trebuie restabilita increderea populatiei in economia nationala si, mai ales, ca romanii sa consume produse romanesti. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca nu putem depasi criza fara consum.

De aceea, masurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor si neimpozitarea profitului reinvestit, sunt binevenite. "Neimpozitarea profitului reinvestit este o masura buna deoarece este probabil, singura masura care stimuleaza cererea agregata pe timp de criza. Astfel, banii castigati de firme se intorc in economie", apreciaza Liviu Voinea.

In opinia sa, investitiile trebuie facute cu grija pentru a nu se ajunge la costuri supraevaluate.

Buzunarul romanului, mai stramt decat al neamtului

Consilierul financiar Radu Vasilescu apreciaza ca in momentul de fata nu este oportun ca populatia sa fie incurajata sa consume.

"Este putin cam devreme. Pana cand nu vom vedea niste masuri menite sa ne conduca spre relansarea economica, cresterea consumului in randul populatiei nu va avea rezultatele scontate. Dupa ce masurile economice vor avea rezultate bune , populatia isi va recapata increderea in economie si va creste si consumul", a explicat pentru evz.ro fostul sef al ING Fond de Pensii.

Spre deosebire de francezi si germani, care au asteptat ca preturile sa coboare pana la un nivel acceptabil, pentru a reincepe sa consume, romanii profita de reduceri si promotii.

De aceea, nu se poate face o paralela intre efectele cresterii consumului pe pietele europene si ceea ce se petrece in Romania. "Nu trebuie sa confundam puterea de cumparare si spiritul economic al francezilor si mai ales al germanilor cu realitatea din Romania. Preturile din Franta si Germania s-au redus pana la un punct pe care ei l-au considerat oportun pentru a incepe achizitiile", a conchis Radu Vasilescu.

Porcul romanesc, solutie anti-criza

Oamenii de afaceri sustin ca o crestere a consumului va sprijini redresarea economiei, cu conditia ca romanii sa consume produse romanesti. Pentru aceasta, statul trebuie sa ia o serie de masuri menite sa ajute antreprenorii locali sa isi dezvolte productia.

"Daca se va stimula consumul din importuri, nu vom obtine nimic", considera Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In cadrul intrevederilor cu reprezentantii FMI, AOAR a cerut ca fondul pentru garantarea creditelor pentru investitii sa fie suplimentat.

Astfel, se vor putea continua investitiile in zone ca zootehnia sau productia agricola. Cristian Parvan spune ca, prin cresterea numarului de ferme sau de sere, Romania ar putea ajunge sa acopere din productia interna cel putin jumatate din necesarul de consum de carne de porc sau legume. 

#consum, # recesiune, # UE, # preturi , #stiri Liviu Voinea