Credite: Lei versus euro

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 10:00
1779 citiri
Credite: Lei versus euro

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea sustine ca dobada de referinta pentru euro va creste, si va depasi pragul de 1% cat este in prezent, in timp ce dobanda de reverinta pentru lei, se va diminua.

Liviu Voinea a spus pentru evz.ro ca mai mult de 60% dintre beneficiarii unui imprumut au ales euro, desi majoritatea specialistilor contactati de evz.ro recomanda imprumutul in moneda in care debitorul are venituri.

Specialistii economici apreciaza ca imprumuturile in euro sunt preferabile pentru creditele imobiliare, in timp ce clientii bancilor ar trebui sa opteze pentru un imprumut de consum in lei.

Principalele avantaje ale creditului in lei este faptul ca fereste clientul de riscul valutar. In plus, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, recomanda creditele in lei celor care incaseaza veniturile in lei, indiferent ca vorbim despre clienti persoane fizice sau juridice.

Dezvantajul creditului in lei costa in faptul ca are o dobanda semnificativ mai mare spre deosebire de creditele in euro.

Spre exemplu, pentru un credit imobiliar de 60.000 de euro, contractat pe o perioada de 20 de ani, rata lunara poate varia intre aproximativ 418 euro (Banca Italo Romena) si 854 euro (Banca Carpatica), in timp ce pentru aceeasi valoare, transformata in lei, rata lunara poate fi cuprinsa intre 1.832 lei si (Banca Italo Romena) si 3.637 lei (Banca Carpatica), scrie evz.ro.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#clienti, #credit, #dobanda, #euro, #ghetea, #imprumut, #liviu, #voinea , #stiri Liviu Voinea