Creditele cu dobanda fixa atenueaza efectele scumpirilor

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 22:25
1055 citiri
Creditele cu dobanda fixa atenueaza efectele scumpirilor

Analistii recomanda celor care contracteaza un imprumut sa ia in calcul costul total al creditului, si nu doar dobanda. Acestia sustin ca variantele de creditare ii pun la adapost pe romanii care vor sa se imprumute in perioada urmatoare.
Cei care vor sa obtina un imprumut bancar in momentul de fata trebuie sa astepte ca tensiunile interne si internationale sa se mai tempereze, sustin, la unison analistii de pe piata autohtona. Exceptie fac imprumuturile cu dobanda fixa, a caror dobanda nu a fost inca majorata. Totodata, inevitabilul val de scumpiri de credite reprezinta o oportunitate pentru bancile mici, care vor cauta sa castige cota de piata prin reducerea dobanzilor.

Analistii sustin in continuare ca cel mai prudent este sa asteptam calmarea tensiunilor de pe pietele internationale, inainte de a lua un credit. Ca urmare a efectelor crizei creditelor ipotecare si a intensificarii presiunilor inflationiste, bancile de pe piata romaneasca au trecut deja la majorarea dobanzilor. Totusi, exista o varianta de imprumut la care ati putea apela inainte de declansarea valului de scumpiri. Este vorba despre creditele cu dobanda fixa.

Cel putin doua trimestre pana la calmarea pietei

Cine contracteaza un astfel de credit ipotecar sau imobiliar in aceasta perioada se asigura, pe o perioada de maximum doi ani, impotriva majorarilor cauzate de tensiunile de pe pietele internationale, in cazul imprumuturilor in valuta.

Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), explica: "In a doua jumatate a anului ar trebui sa ne asteptam la o calmare a presiunilor pe plan international, ceea ce ar putea duce la o relaxare pe piata imprumuturilor in valuta. Daca vorbim despre imprumuturile in lei, situatia se prezinta diferit. Sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral, ceea ce ar putea conduce la o intensificare a presiunilor inflationiste. Or, o inflatie mai mare se traduce intr-o rata a dobanzii mai mare la creditele in moneda nationala".

Reprezentantul CFA a mai adaugat: "Cine are nevoie de un credit il va lua, indiferent daca acum sau la anul. Totusi, pentru finantarea unor investitii serioase, cel mai prudent ar fi sa mai asteptam". Analistul considera ca, desi am putea sa ne imprumutam acum, optand pentru o doA-banda variabila, mai mica, castigurile nu vor fi substantiale pe termen lung, intrucat institutia de credit are libertatea de a creste, ineA-vitabil si destul de repede, nivelul dobanzilor.

De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata: "Ar trebui sa mai asteptam cel putin doua trimestre pana la o calmare a pietei. Cert este ca sistemul bancar international se confrunta cu o criza de lichiditati si un asa-numit credit crunch, adica o limitare a creditarii. Asistam deja la o scumpire a creditelor, care va continua. Cel mai prudent este sa asteptam ca presiunile sa se mai tempereze", a declarat, pentru "Adevarul", reprezentantul GEA.

Bancile mici ar putea iesi pe piata cu credite mai ieftine

In timp ce piata bancara este in asteptarea unor scumpiri a ratelor dobanzilor, o institutie de credit merge deja impotriva valului.

Daca ieftinirea creditelor va avea efectul scontat, atunci, cel putin din punct de vedere teoretic, tot mai multe banci ar putea opta pentru aceeasi strategie ofensiva. Reprezentantii bancilor sustin in continuare faptul ca este inevitabil ca majorarea costurilor (ca urmare a tensiunilor de pe pietele interne si internationale) sa fie transferata la un moment dat catre client. Practic insa, cei interesati sa castige cota de piata in detrimentul concurentei pot sa isi asume singuri scumpirea costului de finantare, oferind produse mai ieftine.

Piraeus Bank a scazut, ieri, dobanzile la creditele de consum, fara garantie reala, in lei, cu 0,5%. Pentru imprumuturile in euro si franci elvetieni, dobanzile au fost micsorate cu 0,75 puncte procentuale. Noile dobanzi nu vor fi insa aplicate creditelor aflate deja in sold, care vor ramane la nivelul actual, intrucat marjele de dobanda pentru aceste imprumuturi raman aceleasi. In schimb, de dobanzi mai mici beneficiaza creditele nou-acordate. Cu toate ca oficialii bancii nu au facut niciun fel de comentarii, initiativa bancii poate fi vazuta ca o incercare de a castiga teren in fata competitorilor.

Dragos Cabat explica: "Cel mai probabil, si alte banci vor opta pentru dobanzi mai mici, pentru a castiga cota de piata. Sfatul meu pentru persoanele care se imprumuta, indiferent pentru care banca opteaza, este sa aiba intotdeauna in vedere costul total al creditului, si nu doar dobanda".

In ceea ce priveste sistemul bancar roman, acesta a fost adesea criticat pentru lipsa de transparenta la nivelul dobanzilor si al comisioanelor. Liviu Voinea considera ca am putea vedea o strategie de ieftinire a creditelor la bancile mai mici, dar in niciun caz la bancile mari: "In orice caz, o marja de dobanda sub rata inflatiei este riscanta", a concluzionat Voinea.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/creditele-cu-dobanda-fixa-atenueaza-efectele-scumpirilor/339465 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.