Cresterea TVA si anularea taxei unice, solutii salvatoare

Duminica, 09 Martie 2008, ora 23:37
3194 citiri
Cresterea TVA si anularea taxei unice, solutii salvatoare

Analistii citati de Financial Times intr-o radiografie economica, politica si sociala a Romaniei de astazi recomanda modificarea politicii fiscale.

Renuntarea la taxa unica de impozitare in favoarea sistemului de taxare progresiva, impozite mici pentru educatie si sanatate, alaturi de majorarea TVA, sunt solutii pentru redresarea economica a Romaniei, afirma Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), intr-un articol publicat in „Financial Times“ (FT).

 

Un supliment al editiei de vineri a publicatiei face o „radiografie“ economica, politica si sociala a Romaniei.

 

Blocajul de pe scena politica este unul dintre factorii care impiedica reformele si dezvoltarea. La acesta se adauga lipsa infrastructurii si a proiectelor bine intocmite, precum si lipsa de coordonare dintre autoritatile centrale si locale, constata redactorii FT.

 

Pericol de supraincalzire

 

Efectul negativ al regimului de taxare unica de 16% a fost dublarea deficitului bugetar de la introducerea sa, in 2005, pana in prezent, noteaza Liviu Voinea.

 

Cu toate ca Romania inregistreaza o crestere economica importanta, ea este mentinuta de un consum tot mai greu de controlat. Cauzele sunt, in special, majorarea veniturilor cu circa 25% pe an in ultimii ani, alaturi de boomul creditelor. Intrebarea care si-o pun redactorii FT in legatura cu economia romaneasca, aflata in pericol de supraincalzire, este daca va trece printr-o aterizare lenta sau dura.

 

Cu toate ca imaginea Romaniei de tara cu salarii mici s-a schimbat, investitorii straini sunt in continuare interesat i sa faca afaceri la noi. Cel mai recent exemplu este venirea producatorului de telefoane mobile Nokia la Jucu, in judetul Cluj.

 

Pe cele patru pagini alocate Romaniei isi gasesc locul si opiniile a sase personalitat i din diferite domenii considerate relevante de FT: Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, regizorul Cristian Mungiu, omul de afaceri Gabriel Marin, managing director Omnilogic, designerul Irina Schrotter, Monica Macovei si bancherul Dan Pascariu.

 

POLITICA

 

Lupta anticoruptie, panaceul romanesc

 

„Disfunctional“ este cuvantul care descrie cel mai bine mediul politic actual din Romania, noteaza redactorul FT. Dupa ruperea Aliantei D.A., relatiile dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu- Tariceanu nu s-au mai redresat. Partidele care au ramas la guvernare, PNL si UDMR, nu au majoritatea parlamentara si depind de decizia social-democratilor. Ideologiile politice nu au insa nicio importanta. „Lupta contra coruptiei este solutia pentru tot ce se petrece astazi in Romania“, spune un consilier al lui Traian Basescu, citat de FT.