L. Voinea: Reducerea TVA la alimentele de baza ar putea reduce evaziunea fiscala

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 17:48
3331 citiri
L. Voinea: Reducerea TVA la alimentele de baza ar putea reduce evaziunea fiscala

Masura de reducere a TVA la alimentele de baza, inclusa in programul de guvernare PSD-PDL, ar putea reduce evaziunea fiscala in industria alimentara care se ridica la aproape 70% in momentul de fata, a declarat analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata. "La ora actuala doar Romania si Danemarca sunt singurele tari din UE care nu au TVA redus la unele produse alimentare de baza, in conditiile in care peste tot in UE se practica asa ceva. Din pacate bugetul de stat este extrem de saracit si s-ar putea sa nu suporte o astfel de reducere in acest moment, desi evaziunea generata de TVA, in special la produsele alimentare este mult peste media evaziunii din economia nationala, care se ridica la 50 la suta. Acest procent este in general ceea ce ar trebuie sa se colecteze din economia nationala din TVA, dar nu se colecteaza", a precizat Voinea,.

Pe de alta parte, directorul GEA considera ca intr-o perioada de criza se intampla chiar un fenomen de crestere a evaziunii fiscale.

"Consider ca in primul rand guvernul ar trebui sa faca un studiu de impact, din care sa reiasa daca bugetul are mai mult de suferit de pe urma evaziunii fiscale sau din reducerea TVA. Conform rezultatelor studiului, se vor evita masurile care au impact negativ asupra bugetului", a mai spus Voinea.

De asemenea, analistul considera ca ar trebui stabilit foarte clar care sunt produsele alimentare care vor avea TVA redus pentru ca in categoria produselor de panificatie intra mai multe produse nu numai painea.

"Trebuie stabilit foarte clar care sunt produsele cu TVA redus pentru ca, de exemplu, la paine, pot fi inclsusi si covrigii, iar la carne si conservele din carne", a mai spus Voinea.

Potrivit presedintelui Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu, reducerea TVA la paine, la 5 la suta, ar putea aduce o reducere medie cu 1.400 lei vechi pe bucata, in conditiile in care o paine de 300 de grame costa in prezent circa 10.000 de lei vechi.

"Reducerea TVA ar face posibila iesirea la lumina a multor firme care lucreaza la negru in industria de morait si panificatie, ceea ce ar putea determina, nu o scadere a incasarilor la buget, ci o crestere cu 25-30 la suta, dar si o crestere a consumului de paine. In momentul in care Mugur Isarescu a decis cresterea TVA la alimente de baza de la 9 la 19 la suta am avut in primele trei luni o reducere a consumului de 30 la suta", a spus Popescu.

Valoarea pietei romanesti de produse de morarit, panificatie si produse fainoase este estimata la circa doua miliarde euro. Pe aceasta piata extrem de fragmentata cotele principalilor jucatori din morarit si panificatie variaza intre 4 si 6 la suta, in timp ce piata neagra reprezinta circa 40 la suta din total.

Firmele asociate Rompan asigura la nivel national peste 65 la suta din productia de paine si produse fainoase si in jur de 40-45 la suta din cea de panificatie.

Desi in proiectul Programul de Guvernare al aliantei guvernamentale PSD - PDL ar cuprisa o reducere a TVA la alimente de baza la 5 la suta fata de 19 in prezent, este posibil ca o serie de prevederi fiscale din textul original, printre care si reducerea TVA la 5 la suta pentru alimentele de baza si majorarea acestuia la 25 la suta pentru produsele de lux. Formula a fost inlocuita cu 'posibilitatea introducerii unor reduceri de TVA pe anumite produse si servicii cu respectarea practicii europene'.