Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liviu Voinea: Cursul valutar este oricat vrea BNR

Liviu Voinea: Cursul valutar este oricat vrea BNR

"Daca reforma fiscal-bugetara se va dovedi insuficienta, alta varianta in 2011 decat deprecierea nu exista. Iar daca ea se va dovedi suficienta, oricum se vor tipari bani pentru a se satisface necesitati electorale. Dupa parerea mea, directia fireasca este de depreciere, dar una controlata si mai pregnanta in a doua jumatate a anului 2011. Pentru sfarsitul lui 2010, cursul este aici, nu se intampla nimic spectaculos. Este oricat vrea Banca Nationala", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Unde estimati ca va incheia cursul valutar 2010?

Unde vrea Banca Nationala. Avem un curs administrat de BNR. El nu reflecta realitatea economica, decat in masura in care ne raportam la faptul ca bancile centrale pentru euro si dolar fac emisiune de moneda si atunci leul, prin comparatie, stagneaza.


Prin comparatie cu euro, leul stagneaza de un an si jumatate, in conditiile in care economia a scazut cu 10%, in acest interval.


Exista o motivatie logica, cea data de faptul ca in zona euro se tiparesc bani.


Pe de alta parte, dupa parerea mea, nu se justifica aceasta stabilitate a cursului de schimb si atunci este vorba de fapt despre interventia Bancii Centrale.


Acolo unde dezechilibrele erau evidente, puteam anticipa.


Spre exemplu, atunci cand cursul se apreciase pana la 3,1 lei/euro era evident ca trebuie sa urmeze  o depreciere semnificativa, pentru ca dezechilibrul era major.


Acum este un razboi al valutelor, pe plan mondial, in care leul este colateral.


Desi exista justificari pentru deprecierea leului, el nu se depreciaza.


Motivul este politica de administrare a cursului de schimb practicata de BNR, flotarea controlata, la care se adauga slabiciunile monedelor de referinta si o ortodoxie exagerata din partea noastra.


In conditiile in care toti ceilalti vor sa deprecieze, noi nu vrem lucrul asta.


Care sunt cei mai importanti factori care vor influenta evolutia cursului valutar in 2011?


Esecul sau succesul reformei fiscale si bugetare. O economie se poate ajusta prin doua parghii: cea fiscal-bugetar sau parghia monetar-valutara.


Noi am inghetat-o pe cea monetar-valutar, de doi ani de zile.


Daca reforma politicii fiscale si bugetare va esua, atunci BNR nu va mai avea alternativa la deprecierea monedei.


Cum va evolua leul in prima parte a lui 2011, cand nu se va simti inca cresterea economica?


Nu a fost nici in ultimii doi ani si leul a fost stabil. Banca Nationala are resurse in prima jumatate a anului viitor de a administra fara mari dificultati cursul de schimb.


Dupa aceea, cred ca va urma si la noi o perioada de aflux monetar, pentru ca se vor apropia alegerile din 2012, va fi nevoie de cheltuieli publice mai mari.


Daca reforma fiscal-bugetara se va dovedi insuficienta, alta varianta decat deprecierea nu exista. Iar  daca ea se va dovedi suficienta, oricum se vor tipari bani pentru a se satisface necesitati electorale.


Dupa parerea mea, directia fireasca este de depreciere, dar una controlata si mai pregnanta in a doua jumatate a anului.


2011 pare un an cu mai putine provocari decat 2010.


Nu e deloc cu mai putine provocari. Serviciul datoriei publice este mai mare.


Stagnarea venita dupa doi ani de recesiune, care este scenariul cel mai probabil, poate fi mai dureroasa decat o cadere brutala dupa 9 ani de crestere economica.


Cred ca 2011 este anul cu cele mai multe probleme din ultimii 3 ani, se vor acutiza problemele.


Cand vom vedea primele ieftiniri ale creditelor?


Nu vom vedea ieftiniri prea curand, ci mai degraba scumpiri. Dobanda la credite este legata de cea la depozite.


Pentru a atrage bani straini in Romania, dobanda noastra la depozite trebuie sa respecte conditia de paritate a altei dobanzi, adica sa fie egala cu dobanda de afara plus evolutia cursului plus prima de risc.


Probabil ca dobanda in strainatate va creste, prima de risc pentru Romania nu va scadea.


In aceste conditii, dobanda la depozite in Romania va trebui sa creasca, ceea ce va determina si scumpirea creditelor.


Care este situatia creditelor neperformante?


Este greu de spus, pentru ca una este cifra oficiala si altceva se intampla in detaliu, in sensul in care sunt unele banci care acum descopera inovatiile financiare, instrumentele derivative, etc.


De aceea, nu poti sa stii sigur daca toate creditele neperformante din Romania sunt inca in tara sau au fost mutate in bilanturile altor entitati din strainatate.


Cum vor fi urmatoarele 6 luni pentru Romania?


Creditarea nu se reia.


Presupunand ca Romania ar relua cresterea economica de maine, angajarile au un decalaj de 6-9 luni.


Insa nu exista oricum sursele relansarii economice. Din taiere in taiere nu poti sa cresti.


Riscati un pronostic pentru cursul sfarsitului lui 2010?


Pentru sfarsitul lui 2010, cursul este aici, nu se intampla nimic spectaculos. Este oricat vrea Banca Nationala.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3071 ori
Citeste mai multe despreliviu voinea curs valutar bnr curs credite euro