Liviu Voinea: Electorata ar putea intra in vigoare de la 1 iulie

Joi, 08 Mai 2014, ora 08:33
1845 citiri
Liviu Voinea: Electorata ar putea intra in vigoare de la 1 iulie

Schema de restructurare a creditelor populatiei ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, lucrand la forma finala a proiectului de ordonanta, a declarat miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Probabil va intra in vigoare de la 1 iulie. Din cate stiu eu, colega mea, doamna Petrescu, lucreaza la forma finala a acestei Ordonante care va fi, la un moment dat, in perioada urmatoare, pe masa Guvernului si in dezbatere publica inainte de a ajunge pe masa Guvernului. (...) masura ajuta cel putin un milion de oameni care au credite la banca si sunt sub salariul mediu pe economie...", a spus Voinea.

Acesta a precizat ca nu este de acord cu denumirea de "Electorata", sub care este cunoscuta aceasta masura, deoarece motivul elaborarii ei nu este unul electoral, ci este dat de deficitul de cerere.

"Aceasta masura este numita gresit, dupa parerea mea, 'Electorata'. (...) Este o masura buna pe ansamblul economiei, ajuta populatia si bancile. Este o schema de restructurare a datoriilor populatiei. Motivul nu este electoral, motivul este deficitul de cerere. Solutia poate nu este cea mai buna, poate fi imbunatatita aceasta solutie, nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, dar trebuie gasita o masura de stimulare a venitului disponibil", a subliniat ministrul delegat pentru Buget.

Liviu Voinea a atras atentia ca in Romania exista un deficit de cerere, care poate fi rezolvat fie prin cresterea veniturilor prin majorarea salariilor si pensiilor, fie prin cresterea veniturilor disponibile, adica ceea ce ramane in buzunar dupa plata obligatiilor catre stat si a ratelor la banca.

"Problema economiei romanesti este ca ea creste pe baza exporturilor, a agriculturii, a productiei industriale, dar nu si a cererii interne, a consumului intern. Consumul intern are doua componente: consumul populatiei si investitiile firmelor. Am luat masura, care e adoptata, publicata in Monitorul Oficial, cu scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intra in vigoare de la 1 iulie. Si mai este aceasta masura, de restructurare a datoriei pentru cei care sunt buni platnici si au venituri sub medie. Au mai luat astfel de masuri SUA, Irlanda, Italia si altii. Nu creeaza inechitate in randul contribuabililor. S-au inventat in Romania casatoriile mixte, intre saraci si bogati, intre bugetari si privati, intre cei cu credite si cei fara credite. Am identificat in mod corect si sustin pana la capat ca in Romania e deficit de cerere. Nu se consuma destul. Cum se rezolva acest deficit de cerere? Sunt doua variante: cresti veniturile prin majorarea salariilor si pensiilor, dar nu am spatiu fiscal sa fac asta substantial, sau cresti venitul disponibil, cati bani raman in buzunar dupa plata obligatiilor la stat si a ratelor la banca. Cum poti sa cresti venitul disponibil? Scazand rata la banca, dar numai in acord cu banca. Nu e nimic obligatoriu. O anumita perioada iti reduci rata, pe alta perioada va creste rata, dar atunci cand creste statul iti va da o deducere, din banii tai, nu din banii altora, din impozitul pe venitul pe care il datorai tu, nu mai mult decat impozitul pe venit pe care il datorai tu, la venitul pe care il obtineai. E un transfer de bani de la tine la tine", a explicat Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#restructurare credite populatie, #electorata BNR, #restructurare datorii , #stiri Liviu Voinea