Liviu Voinea: Romanii sa nu ia credite in euro si sa nu-si puna in pericol locul de munca

Luni, 17 August 2009, ora 08:02
6191 citiri
Liviu Voinea: Romanii sa nu ia credite in euro si sa nu-si puna in pericol locul de munca

"Banca isi face business-ul, omul isi ia apartamentul, dezvoltatorul imobiliar isi vinde apartamentele. Toate rotitele se misca dar ceasul sta pe loc. Economia nu merge mai departe. Programul Prima Casa seamana, ca si consecinte pe termen mediu, cu subprime-ul din SUA", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. Analistul economic ii sfatuieste pe romani sa nu ia credite in euro si sa economiseasca pentru ca in perioada urmatoare lichiditatile vor fi la mare pret.

 

 

Premierul Emil Boc a declarat recent ca nu renunta la impozitul forfetar si nici nu ia in calcul majorarea cotei unice.

Impozitul forfetar este o greseala. El nu va aduce net mai multi bani la buget. Chiar se vehiculeaza acum niste sume de ordinul a 200 milioane de euro care ar intra din impozitul forfetar. Trebuie scazut ce se pierde cu acest impozit. Per ansamblu se pierde, nu se castiga din impozitul minim. Eu cred insa ca din 2010, printre altele si din cauza incapacitatii de a restructura cheltuielile si din cauza lipsei de vointa politica de a renunta la cota unica, se vor majora celelalte impozite din Romania, incepand cu TVA-ul.

115.000 de firme s-au inchis, alte 100.000 vor fi suspendate sau chiar inchise pana la sfarsitul anului.

Sunt si efectele crizei in sine dar si ale impozitului forfetar pentru ca acesta loveste in micii intreprinzatori. Chiar daca am spune ca nu e vorba de sume mari, depinde din perspectiva cui privim. Pentru niste multimilionari sigur ca nu e vorba de sume mari. Pentru mici meseriasi, pentru mici comercianti pentru care 500 sau 1000 euro conteaza, sunt sume mari si prefera sa-si inchida portile sau sa-si inghete activitatea decat sa plateasca statului.

Asta este si imoralitatea acestui impozit pentru ca, practic, statul ne spune ca  nimeni in Romania nu are voie sa faca pierderi cu exceptia lui. Deci, ai, n-ai castig, dai impozit la stat.

Dar statul e cumva pe plus? Statul e cel mai mare pe minus. Guvernul ar trebui sa fie primul care ar trebui sa plateasca impozitul minim, daca stam sa ne gandim la 8% deficit bugetar. Deci este un impozit imoral. Nu spun ca e doar gresit economic dar si imoral pentru ca ii ceri micului intreprinzator sa fie pe plus cand, tu ca stat nu esti in stare sa fi macar pe un minus mai decent, nu pe unul atat de mare.

Sigur ca se stimuleaza economia subterana, caci oamenii respectivi nu vor muri de foame ci se vor duce in economia subterana. Micul meserias isi va face in continuare treaba, comerciantul va comercializa in continuare dar, din pacate pentru stat, nu pe firma.

Ce alte efecte a mai generat acest impozit in economia romaneasca?

Stimularea economiei subterane si reducerea incasarilor din CAS si TVA. Se vede cel putin la TVA incasarile au scazut cu 15% in conditiile in care consumul nu a scazut chiar cu 15% deci discutam practic de o incetinire a activitatii economice suplimentara. Este genul de masura prociclica, exact genul de masura care nu ar trebui aplicata. Atunci cand merge rau, iti mai dau si una peste picioare ca sa fiu sigur ca o sa cazi.

Economia va scadea cu 8%, a recunoscut ministrul Pogea. Credeti ca e cifra finala sau vom auzi alte cifre mai mari pana la sfarsitul anului?

Am spus de luni de zile ca economia va scadea cu 10-12% si cred ca acolo ne indreptam. Am spus asta de cand ministrul Finantelor vehicula o crestere de 2% a economiei, apoi Fondul ne explica ca e o scadere de 4%.

Eu raman la parerea ca va fi intre 10-12% din cel putin doua motive: pe de o parte veniturile nu se strang, asa cum in mod gresit au fost estimate si, pe masura ce trece timpul se vor strange si mai putin pentru ca, in prima parte a anului a existat un efect de inertie de anul trecut, dar pe masura ce trece timpul si se acumuleaza datorii si consumul ramane scazut deci firmele nu primesc noi comenzi, pe masura ce dau oameni afara, somajul la inceputul anului era sub 4%, probabil va fi spre 10% la sfarsitul anului, dintr-o inertie pozitiva trecem intr-una negativa.


Asa cum cresterea economica are o anumita inertie si recesiunea are inertia ei. Din rau iti este si mai rau. Eu cred ca se va acumula aceasta scadere si vom avea o recesiune cu doua cifre. Celalat motiv este ca, in continuare nu se rationalizeaza chetuielile bugetare suficient de rapid.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


De ce a fost amanata pana la anul neimpozitarea profitului reinvestit? Cum vi se pare aceasta masura in contextul in care firmele nu au de unde sa se finanteze iar banii bancilor merg aproape toti la stat?

Eu cred ca este o viziune destul de ingusta a statului. Statului ii este teama sa renunte la venituri din impozitul pe profit dar uita faptul ca firmele nu prea mai fac profit.

Eu cred ca pierderea la buget ar fi mult mai mica decat cea care se poate estima pe baza datelor din anii precedenti, pentru ca incasarile vor fi oricum mult mai mici. Mult mai putine firme fac profit in 2009 deci cred ca este o masura care ar putea ajuta economia. Sigur ca nu poate sa scoata de una singura Romania din criza dar ar putea oferi finantarea necesara unor intreprinderi.

Seful BCR nu anticipeaza o revenire a cererii de credite in urmatoarele sase  luni. Asta se poate traduce si ca in semestrul doi statul se va imprumuta masiv?

Statul se imprumuta masiv si probabil ca va continua sa o faca cel putin pana in alegeri. Daca nu se imprumuta nu are de unde sa plateasca inclusiv cheltuielile curente si cheltuielile cu personalul si pensiile.

Pe de alta parte, populatia nu mai are de unde sa plateasca si intelege lucrul asta si prefera sa nu se mai imprumute. Principalul determinant al unui credit nu este rata dobanzii pentru ca daca ar fi fost asta nu s-ar mai fi imprumutat nimeni la dobanzi de peste 20% ca in anii trecuti, ci este propria perceptie asupra capacitatii de indatorare si asupra capacitatii de plata a datoriei.


Daca era dobanda 20% si mie imi crestea salariul cu 30%, nu vizualizam pe 30 ani, vedeam pe 2-3 ani. Intre timp oamenii invata lectia si chiar daca e dobanda 8,5%, poate sa fie si 0% ca in SUA, sau 1% ca in zona euro, daca eu ma astept sa fiu dat afara, sau sa-mi taie salariul cu 20%, trebuie sa fiu nebun sa mai iau un credit, pentru ca e evident ca nu o sa am de unde sa-l platesc pe termen scurt. Poate pe termen lung, dar nu mai fac astfel de pariuri.

Oamenii fac pariuri doar cand au o perceptie pozitiva. Sigur ca asta reflecta o oarecare viziune ingusta a sistemului bancar in ansamblu care, dupa ce a stimulat iluzia bunastarii ca a dat credite oricui cu buletinul, acum se intoarce catre ce este foarte sigur, si anume statul refuza creditarea economiei reale.

Se discuta mult pe seama varfului crizei: cand va fi acesta, in T4 din acest an sau primul trimestru din 2010?


Eu nu cred in criza de tip V ca sa aiba un singur punct de minim. Dupa parerea mea va fi un palier de o durata mai indelungata de trimestre consecutive cu scaderi foarte mari. Nu putem estima cand va fi, in trimestru 4, 1, 3.

Cert este ca suntem in prezent mai aproape de inceputul crizei decat de sfarsitul ei, ce era mai greu pentru populatie inca nu s-a intamplat si anume deprecierea cursului dar este foarte probabil sa se intample. Inertia pozitiva incepe sa se epuizeze si somajul incepe sa se acumuleze.

Romanii de afara trimit inca destui bani in tara. Ce s-ar intampla cu leul daca nu ar intra acesti bani in economie si in principal in consum?

Cursul de schimb este determinat de operatiunile de pe piata interbancara, peste 90% sunt speculatii cu scadenta sub o saptamana. Deci acolo se determina cursul. Dar, putem sa ne gandim ca acum 6 luni cand inca se discuta de crestere economica era cursul de 4,2lei/euro, acum discutam de recesiune de 8%, poate de 10-12% si cursul e tot acolo.

Fie economia asta este foarte nesimtita si nu reactioneaza deloc la vestile proaste, fie cineva tine cursul. Avem o experienta, cine isi mai aduce aminte, anul 1996 cand, pana la alegeri s-a tinut cursul si apoi a urmat deprecierea. Asta nu inseamna ca era neparat o optiune mai buna deprecierea brutala de la inceputul anului. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece ca avem un curs foarte stabil.

Ce anume nu ar trebui sa faca romanii in perioada urmatoare care se anunta cea mai grea?

Sa nu ia credite in euro, sa nu-si puna in pericol locul de munca pentru ca altul nu vor mai gasi in perioada urmatoare iar flexibilitatea pietei muncii este mult mai mica decat acum un an. Daca au posibilitatea sa puna un ban deoparte sa-l puna de acum pentru ca s-ar putea sa vina criza de lichiditati mai mare decat cea de pana acum.

Dumneavoastra ce masuri ati luat cu bugetul personal?

Am bani in valuta, asta nu inseamna ca e indemn la devalorizare dar este o protectie. Ma feresc sa mai iau credite cel putin in valuta si am implementat la birou o strategie de reducere a costurilor, asa cum foarte multe firme au facut, pentru a tine sub control situatia. Cred ca suntem mai aproape de inceputul crizei decat de sfarsitul acesteia.

Totusi, celor care au ceva bani si ar vrea sa ii plaseze undeva pentru a-i fructifica, ce le recomandati?


Depinde de apetenta lor pentru risc. Pretul activelor va continua sa scada.

Pentru cine are apetenta la risc, sigur ca poate sa faca astfel de investitii. Pentru cine are niste bani relativ putini pusi deoparte, cel mai bine e sa tina de ei, sa nu-i cheltuiasca, sa-i pastreze in banci chiar si cu dobanzile destul de modice de la noi.

Eu cred ca o perioada de criza pentru o mica parte a populatiei cu apetenta la risc, cu bani multi pusi deoparte poate fi o oportunitate. Pentru marea majoritate a populatiei, cu putini bani pusi deoparte si reticenta la risc, comportamentul firesc este acela de a-si proteja mica avere.

Sa presupunem ca dumneavoastra nu ati avea un apartament. V-ati incumeta sa faceti un credit prin programul Prima Casa?


In momentul in care nu ai un apartament este logic sa te duci sa-ti iei unul. Trebuie insa sa-ti estimezi capacitatea de indatorare. Daca nu as avea un apartament, probabil as incerca sa iau dar asta nu inseamna ca peste 15 ani as fi capabil sa platesc dobanda. Asta nu inseamna ca as avea banii pentru toate comisioanele asociate.

Eu cred ca programul Prima Casa este ca ceasul care mi s-a stricat de dimineata. Toate indicatoarele continua sa functioneze: secundarul, cronometrul,intr-un ritm alert.

Banca isi face business-ul, omul isi ia apartamentul, dezvoltatorul imobiliar isi vinde apartamentele. Toate rotitele se misca dar ceasul sta pe loc. Economia nu merge mai departe. Acest program nu are efect de antrenare in economie pentru ca permite si achizitia caselor deja construite deci muta banul din buzunarul statului in buzunarul dezvoltatorului imobiliar, care il muta in buzunarul bancii care, mai apoi, il scoate din tara.


Programul Prima Casa seamana, ca si consecinte pe termen mediu, cu subprime-ul din SUA. Ce face teoretic programul Prima Casa? Daca ar functiona, ar permite celor care nu ar putea sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Ce-au facut inovatiile pe termen mediu de tip subprime? Le-a permis celor care nu puteau sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Vine un moment in care, daca te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, renunti la casa respectiva, se intoarce casa la stat, nu-ti poti plati ratele.

#credite, #euro, #gea, #job, #liviu, #voinea , #stiri Liviu Voinea