Ministrul Bugetului: Romania vrea sa vanda obligatiuni in euro pe pietele externe

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:30
1565 citiri
Ministrul Bugetului: Romania vrea sa vanda obligatiuni in euro pe pietele externe

Romania vrea sa revina pe pietele internationale in prima jumatate a anului pentru a vinde obligatiuni denominate in euro si cu scadenta la 10 ani, dupa ce a atras marti 2 miliarde de dolari, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Statul vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta pe 10 ani odata ce "apare o fereastra de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a matruritatii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinta Euromoney, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

Romania a vandut marti obligatiuni in dolari cu maturitati pe 10 si 30 de ani, alaturandu-se astfel altor state din regiune, precum Letonia si Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finantare inaintea unei sedinte de la sfarsitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Fed va continua, probabil, sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni prin care sprijina economia SUA, dupa ce in decembrie a anuntat o scadere de la 85 de miliarde de dolari pe luna la 75 de miliarde de dolari. Decizia Fed de a diminua lichiditatile introduse in sistemul financiar ar putea reduce cererea pentru emisiunile de obligatiuni ale tarilor emergente.

"Am incheiat cu emisiunile denominate in dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piata in prima jumatate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominata in euro. Conditiile din piata nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului international, dar treaba noastra este sa reducem spread-ul", a spus Voinea.

Romania a vandut marti obligatiuni cu scadenta in 2024 la un randament cu 2,15 puncte procentuale mai ridicat decat cel al obligatiunilor cu aceeasi maturitate ale SUA, in timp ce pentru cele cu scadenta in 2044, diferenta (spread-ul) s-a situat la 2,45 puncte procentuale.

Sumele imprumutate au intrat intr-un fond de rezerva (buffer) al Ministerului Finantelor Publice, care acopera acum finantarea deficitului bugetar pentru o perioada de sase luni, peste nivelul de patru luni prevazut in acordul cu FMI, a afirmat ministrul.

Randamentul obligatiunilor in euro cu scadenta in 2020 ale Romaniei a scazut marti pe piata secundara cu 0,13 puncte procentuale, la 3,67%, potrivit datelor Bloomberg.

Romania va imprumuta de pe pietele externe de 2 miliarde de euro

Planul de finantare al Romaniei pentru acest an prevedea imprumuturi pe pietele externe de 2 miliarde de euro, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

"Probabil vom depasi acest plan, bazat pe conditiile din piata", a explicat Voinea.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru, aflat de asemenea la conferinta Euromoney de la Viena, a declarat pentru Bloomberg ca emisiunea de obligatiuni prin care statul a imprumutat 2 miliarde de dolari acopera intreg necesarul de finantare in valuta al Romaniei pentru 2014, astfel ca anul acesta va fi mult mai usor in ceea ce priveste gestionarea datoriei de stat.

Romania trebuie sa ramburseze in acest an Fondului Monetar International 3,95 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 2,56 miliarde de dolari, rate aferente imprumutului acordat in 2009, de circa 12,95 miliarde de euro.

Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

#obligatiuni euro, #obligatiuni piete externe, #obligatiuni romania , #stiri Liviu Voinea