Negru - culoarea muncii in Romania. Merita "albita" economia informala?

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:44
1960 citiri
Negru - culoarea muncii in Romania. Merita "albita" economia informala?

Lupta cu munca la negru, al carei stindard il poarta Emil Boc in ultimul timp, a suferit o grea lovitura de imagine odata cu publicarea studiului "Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii". Nu mai putin de 3,4 milioane de persoane sunt angrenate in sectorul informal al economiei, fie ca lucreaza partial la negru sau in totalitate, potrivit studiului publicat de Blocul National Sindical, sub coordonarea prof.univ.dr. Lucian Albu si a expertului Liviu Voinea.

Este aceasta cifra una ingrijoratare? Cel putin, avand in vedere ca in economia formala activeaza 4,1 milioane de romani, este de parere Liviu Voinea. "Sunt foarte multi. Majoritatea lucreaza de nevoie in acest sector al economiei. Sunt totusi si unii care lucreaza de voie, pentru ca legislatia este permisiva sau nu este implementata", a declarat Voinea.

Cum arata angajatul economiei informale

Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 24 de ani, potrivit datelor din studiul Blocului National Sindical. Dar si cei peste 55 de ani sunt atrasi inspre partea "neagra" a economiei.

In ambele cazuri, nivelul de educatie este scazut. Liviu Voinea, coordonatorul proiectului, spune ca persoanele cu nivel scazut de educatie prezinta un risc de 12 ori mai mare de a lucra in economia informala decat persoanele cu educatie medie sau inalta.

7 miliarde de euro in plus la bugetul de stat

Potrivit datelor publicate de BNS, daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar creste cu 45%. In acest fel, ne-am asigura atingerea ratei de ocupare stabilita de Strategia Europa 2020, asumata si de Romania, de 75%.

Totusi, Voinea afirma ca transferul intregii economii dinspre informal spre legalitate este cvasi-imposibil.

"Asa ceva este greu de crezut. Ar fi bine pentru noi sa reusim sa trecem si numai 20% din ocuparea informala in cea formala", a mai precizat directorul GEA, pentru Ziare.com, subliniind ca, in acest scenariu, bugetul de stat ar beneficia de un venit suplimentar de 1,2% din PIB.

Sunt costurile de munca prea mari?

"Dintr-un salariu de 100 de lei brut, la angajat ajung 53 de lei", explica Voinea. In vizinea acestuia, costurile unui loc de munca sunt destul de mari in Romania.

Si, desi este foarte putin probabil ca viitorul apropiat sa aduca o scadere a taxelor pe munca, acest lucru ar fi poate cel mai indicat, in razboiul cu munca la negru.

"Noi am propus de nenumarate ori reducerea CAS, este absolut necesara, impreuna cu majorarea salariului minim", afirma Voinea.

Angajatul informal, fara sa stie

Studiul BNS releva faptul ca trei din patru oameni angajati in sectorul informal se asteapta sa beneficieze de asigurari de sanatate si de pensii, insa, in realitate, acestia nu vor beneficia de serviciile de securitate sociala cata vreme nu lucreaza in sectorul formal.

Citeste continuarea pe ziare.com

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#contracte munca, #economie, #economie informala, #liviu voinea, #munca negru, #piata muncii , #stiri Liviu Voinea