Oficial, am iesit din recesiune. Cand iesim si din criza?

Joi, 31 Martie 2011, ora 19:01
2409 citiri
Oficial, am iesit din recesiune. Cand iesim si din criza?

Sfarsitul lunii martie aduce cu sine si incheierea recesiunii, in Romania. Dupa ultimele doua trimestre, ambele marcate de cresteri economice, premierul Emil Boc a folosit argumentul statistic pentru a anunta revirimentul.

AM IESIT DIN RECESIUNE: PIB-ul a crescut cu 0,6% in T1

Si totusi, cresterea raportata in trimestrul 4 din 2010 ar putea sa nu fie de-ajuns.

"O cre?tere de 0,1% este irelevanta cata vreme marja de eroare a unor astfel de estimari (revizuibile periodic) este de circa 0,3% din PIB. De aceea, cresterea din trimestrul I 2011 va trebui s? fie ceva mai convingatoare – macar peste marja de eroare", este de parere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

In opinia acestuia, masurile de austeritate aplicate de guvern nu au inviat economia ci din contra, au afectat consumul, prin scaderea salariilor si cresterea TVA-ului. Voinea spune ca sursa cresterii economice este productia industriala si subliniaza faptul ca populatia nu va resimti aceasta crestere economica.

"Salariul mediu net a scazut in ia­nuarie 2011 fata de ia­nua­rie 2010. Avand in vedere ca inregistram cea mai mare inflatie din Europa, puterea de cumparare s-a diminuat in medie cu 8%. Pentru unele categorii de salariati, in special bugetari, pierderea puterii de cumparare a depasit 25%", a mai adaugat Liviu Voinea.

Potrivit economistului, "pe hartie avem o tara mai bogata, dar in realitate traim mai prost".

Contrar informatiilor anuntate de Guvern, Mircea Cosea, presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica a declarat ca adevarata iesire din recesiune, potrivit datelor statistice, va fi intre 5-13 mai 2011.


"Este doar o iesire pe cifre, nu pe fapte. Nu trebuie sa ne entuziasmam prea mult pentru ca aceasta crestere economica de II trimestre nu inseamna decat un lucru mediocru. La 31 martie 2011, daca datele sunt corecte, caderea economiei s-a oprit, dar nu exista nici un fel de efect pozitiv in buzunarele oamenilor", a declarat Cosea intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, iesirea din recesiune se va resimti in buzunarele romanilor daca Guvernul va lua masuri proactive, al caror efect se va vedea abia dupa 6-12 luni.

"Nu exista miracole in economie. Iesirea din recesiune, adica aceasta crestere infima a PIB-ului se datoreaza cresterii exporturilor. Exporturile au crescut pentru ca piata UE a cerut mai mult import de la noi", a mai adaugat Cosea.

Si totusi, exporturile Romaniei sunt afectate  si de moneda nationala care se aprecieaza.

"Daca economia Romaniei chiar a inviat din morti, sau daca are doar un spasm in timpul autopsiei, ramane sa ne con­vin­gem in trimestrele urmatoare", a mai adaugat Voinea.

Nici ministrul de externe nu este prea relaxat odata cu iesirea din recesiune.

Intrebat cum se simte ultima zi de recesiune, Banconschi a raspuns ca "ea se simte prost".

"Dar faptul ca iesim din aceasta lunga perioada de recesiune nu inseamna ca trebuie sa revenim la risipa care ne-a expus la riscul unui colaps economic si la insolvabilitatea ca stat", a declarat ministrul Teodor Baconschi, pentru Newsin.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#crestere economica, #cresterea exporturilor, #cresterea pin, #economie, #exporturi, #recesiune, #ultima zi de recesiune , #stiri Liviu Voinea