"Prima Casa" ne poate baga intr-o criza mai mare

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 09:15
2852 citiri
"Prima Casa" ne poate baga intr-o criza mai mare

"Prima Casa", desi a dat semnalul reluarii creditarii, ar putea, peste cativa ani sa fie sursa unei noi crize, crede Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata. In plus, cum ii ajuta pe constructori programul "Prima Casa", in conditiile in care se vand locuinte vechi sau deja construite?

Guvernul a alocat un miliard de euro in acest an pentru "Prima Casa", care ar putea continua si anul viitor, dar constructorii sunt prea saraciti de criza ca sa mai poata fi salvati de cele 100 de locuinte vandute pana acum, din cele 2000 de dosare aprobate de Fondul de Garantare, scrie Cotidianul.

"Programul «Prima Casa» are o influenta nula asupra pietei constructiilor atat timp cat este stimulata cumpararea caselor vechi. Guvernul nu a luat nici o masura de revenire a pietei constructiilor", a declarat pentru Cotidianul Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Finantarea prin " Prima Casa" se seamana foarte mult cu creditele substandard din SUA, acel tip de produse financiare care au provocat criza, crede Liviu Voinea.

"Are aceeasi finalitate, si anume le permite unor oameni sa isi cumpere casa la care altfel nu ar avea acces si ale carei rate s-ar putea sa nu le poata plati pe termen lung. Chiar daca ne-ar ajuta sa iesim din criza curenta, «Prima Casa» ne-ar baga peste niste ani intr-o alta criza", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #constructii, #locuinte, #prima, #program , #stiri Liviu Voinea