Romanii au un optimism nemotivat fata de criza

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 16:32
1700 citiri
Romanii au un optimism nemotivat fata de criza

Romanii manifesta un optimism nemotivat fata de criza economica, pentru ca nu s-au mai confruntat cu o recesiune similara celei actuale, de aceea reactia acestora in privinta consumului este dificil de prevazut, potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

"Dupa noua ani de crestere economica, niciun consumator nu stie cum se va comporta in conditii de criza, pentru ca nu are termeni de comparatie. Romania a mai trecut prin doua recesiuni, in anii '90-'92, respectiv '96-'97, dar atunci consumul era mic si nu s-a resimtit. De aceea, este extrem de greu de prevazut cum va reactiona consumatorul", a declarat Voinea, marti, la seminarul "Romania 2009 Retail Forum", organizat de MEDIAFAX.

El a adaugat ca prima jumatate a anului viitor va fi mai dificila, in conditiile in care romanii nu vor mai putea folosi rezervele din 2008 pentru a putea trece de criza.


"Prima jumatate din 2010 va fi mai grea. In Romania suntem invadati de un val de optimism nemotivat si ne pierdem pesimismul normal fata de criza. Anul 2008 a fost unul foarte bun, iar in 2009 a existat fie un efect inertial, o negare a crizei, fie o compensare a acesteia prin rezultatele din 2008, care nu vor mai exista anul viitor. Romanii se vor orienta catre preturi mai mici pentru ca au fost consumate resursele din 2008", a spus Voinea.


Potrivit reprezentantului GEA, o revigorare a pietei nu se va face brusc, ci va exista un avans redus, in schimb va creste somajul, ceea ce va duce la scaderea consumului.


Directorul executiv al Selgros Romania, Alexandru Vlad, prezent la conferinta, estimeaza ca 2010 va fi un an dificil pentru companiile de retail, cea mai mare scadere a vanzarilor urmand sa o aiba produsele alimentare.


Referitor la decembrie, luna cu o pondere de peste 20% din vanzarile anuale ale unui lant de retail, Vlad a precizat ca in acest an va fi mai slaba comparativ cu 2008.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#consum, #criza, #piata, #preturi, #romani , #stiri Liviu Voinea