Romanii muncesc in medie mai mult decat europenii

Vineri, 24 Noiembrie 2006, ora 05:05
967 citiri

In toate regiunile Romaniei, media saptamanala a orelor de lucru este mai mare decat media din Uniunea Europeana, cele mai multe ore (41) lucrand cei din Bucuresti, Nord Vest, Nord Est si Centru, arata un studiu despre competitivitatea regionala, prezentat de analistul Liviu Voinea.Numarul de ore pe care le presteaza in medie un muncitor din Uniunea Europeana este de 38, insa aceasta cifra coboara si spre 35 de ore, in Franta, a precizat Voinea.

Analistul Grupului de Economie Aplicata a afirmat ca in regiunea de Nord Est, desi se munceste foarte mult, comparativ cu media europeana, "se munceste prost", dovada ca aceasta regiune este una dintre cele mai sarace zone din Uniunea Europeana (UE).

In alta ordine de idei, Bucurestiul si regiunea de Vest au avut, in ultimii patru ani, o rata foarte mare de crestere a productivitatii muncii (20%), fiind urmate de regiunea de Nord Vest (10%). Totusi, cinci dintre regiunile romanesti sunt in ultimele 10 regiuni din Europa, in ceea ce priveste productivitatea. In regiunea Nord Vest, productivitatea muncii este de 1,9 euro pe ora, in Sud Vest, de 2,3 euro pe ora - fiind ultimele din UE la acest capitol -, in Sud este 2,5 euro pe ora, in Sud Est, 2,6 euro pe ora, iar in Nord Vest, 2,8 euro pe ora.

Bloombiz, NewsIn