Un Euro de 3,45 lei pana la sfarsitul lui 2007

Luni, 10 Septembrie 2007, ora 20:19
985 citiri

Moneda nationala s-ar putea deprecia pana la 3,45 lei/euro pana la sfarsitul anului, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni in piata sa sustina atingerea tintei de inflatie, a declarat, luni, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.Cursul monedei nationale ar putea ajunge pana la 3,40-3,45 lei/euro la sfarsitul anului, a precizat Voinea, dar a adaugat ca este posibil ca leul sa piarda mai putin teren in fata monedei europene daca unele "forte", precum BNR, ar interveni pentru atingerea tintei de inflatie propusa. "Cred ca BNR nu va ramane indiferenta, astfel incat inflatia sa iasa de sub control", a adaugat Voinea.

"Chiar daca BNR va interveni pe 26 septembrie, cu ocazia urmatoarei sedinte a consiliului sau de administratie, aprecierea euro ar stagna doar pentru moment, dar ar urma sa fie reluata in urmatoarele luni", a mai spus Voinea.

El a estimat ca BNR a intervenit, deja, pe piata interbancara, fapt relevat de cresterea cu 2,2 miliarde lei a rezervelor Romaniei in luna precedenta. Voinea a mentionat ca ar putea fi vorba si despre alte interventii indirecte.

Voinea a mai spus ca, in perioada urmatoare, se asteapta mai degaba ca banca centrala sa diminueze rezervele minime obligatorii decat sa reduca rata dobanzii de politica monetara.

"O apreciere a leului in medie cu 15% pe an nu e sustenabila in conditiile in care deficitul comercial a ajuns la 11,5 miliarde euro, in urcare cu 63% fata de anul trecut, iar cresterea economica a Romaniei este de 6% pe an, comparativ cu alte state care afiseaza o crestere de numai 2%", a mentionat Voinea.

El a explicat ca aprecierea puternica a leului este lipsita de fundament economic, iar acest deficit este unul "cronic", in conditiile in care se adanceste de circa opt ani.

"O apreciere a leului nu e sustenabila in conditiile in care deficitul comercial e atat de mare si in continua crestere", a explicat Voinea. Directorul GEA considera ca acest deficit a fost stimulat in ultima perioada de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fapt care a stimulat importurile, precum si de cresterea in sine a comertului, corelata cu structura acestuia.

"Putem face o corelatie intre deficit si cursul de schimb valutar, in conditiile in care au crescut foarte mult importurile, in timp ce exporturile au scazut pe fondul deprecierii monedei europene", a mai spus Voinea.

Aprecierea leului din prima parte a anului a avut la baza sentimentul pietei din Romania, extrem de pozitiv, pe fondul unei lichiditatii mari ce trebuia plasate de straini, precum si diferenta dintre dobanda la euro si dobanda la lei. Pe masura ce diferentialul de dobanda va fi tot mai mic, fundamentul se va schimba si vom asista la o apreciere a monedei europene, a mai spus Voinea.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)