Voinea: Am obtinut cresterea pragului pentru garantiile de stat, in urma negocierilor cu FMI

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 13:46
1236 citiri
Voinea: Am obtinut cresterea pragului pentru garantiile de stat, in urma negocierilor cu FMI

Autoritatile romane au reusit, in timpul negocierilor cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, sa obtina majorarea pragului anual pentru garantiile de stat la opt miliarde de lei, de la trei miliarde de lei, pana in iunie 2014, pentru a stimula creditul privat, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Trebuie sa continuam sa reducem deficitul bugetar si sa stimulam cererea agregata. Cum? Crescand garantiile de stat si, in negocierile noastre cu FMI si Comisia Europeana, am reusit sa convingem partenerii internationali ca pragul anual pentru garantiile de stat, care pana acum era trei miliarde de lei, trebuie sa fie marit la opt miliarde de lei, din iulie pana in iunie anul viitor. Opt miliarde (de lei - n. r.) trebuie alocati pentru a stimula creditul privat, care este un obstacol major in calea cresterii. Nu exista o crestere sustenabila pe termen lung fara a restaura increderea in intermedierea bancara si creditul privat", a spus Voinea.

Potrivit acestuia, statul a emis, in 2013, bonduri la un nivel record al randamentului pe pietele internationale.

"Sunt cei mai buni indicatori care arata ca pietele internationale au validat si valideaza politicile noastre. Acum suntem perceputi mult mai bine decat alte tari din regiune, ca Ungaria sau Slovenia, care au ratinguri mai bune, dar au randamente mai ridicate ca Romania", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#garantii stat Liviu Voinea, #negocieri FMI Voinea, #stimulare creditare , #stiri Liviu Voinea